Naslovnica IZA OGLEDALA Dmitrović i Raković: Vatikan preuzima srpske hramove na KiM!

Dmitrović i Raković: Vatikan preuzima srpske hramove na KiM!

Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslavnih manastira i crkava, a muslimani Albanci su samo „pešadija“, ističe Aleksandar Raković.

Položaj Srpske pravoslavne crkve u poslednjih četvrt veka na Kosovu i Metohiji je veoma težak i na udaru je ne samo albanskih separatista već i pokušaja otimanja manastira i crkava SPC i kulturno-istorijske baštine Srba, sa ciljem da se oni dodele Rimokatoličkoj crkvi, piše „Politika“.

Pored toga što su ugrožena i prava i slobode sveštenstva, monaštva i vernog naroda, na meti su i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosmetu.

Imajući u vidu da je SPC neprekidno prisutna osam vekova na prostoru KiM, ona ne može da bude deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, na čemu insistira prištinski režim Aljbina Kurtija uz podršku Berlina, ali i Vatikana.

Po rečima Aleksandra Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji je vrlo složen, s tim da će se situacija sigurno pogoršavati pošto jačaju albanske pretenzije da se pravoslavlje na Kosovu i Metohiji prikazuje kao baština takozvanog Kosova i kao deo njegove istorije, a ne kao istorija srpskog naroda i SPC.

„Sve su to notorne neistine, gluposti i laži, ali do sada su brojne njihove laži davale rezultata. I više sam nego siguran da će se te pretenzije nastaviti od privremenih prištinskih organa, kao i od Rimokatoličke jerarhije na Kosmetu, koja će takođe ‘gurati’ tu priču da bi tek ona preuzela identitet naših svetinja na Kosovu i Metohiji“, ističe Raković za „Politiku“.

Prema njegovim rečima, Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslavnih manastira i crkava, a muslimani Albanci su samo „pešadija“.

Nije slučajno, kako kaže, što je Ibrahim Rugova na samrtničkoj postelji primio rimokatoličku veru i što je kardinal Anđelo Skola došao iz Italije da obavi taj čin.

„Albanija i Kosovo i Metohija su za Vatikan ‘tera misionis’ – prostor gde obavljaju svoju misiju i gde sigurno neće stati. To nije ništa novo. Mi moramo da pokažemo da smo dorasli problemima s kojima se suočavamo, jer ih imamo vekovima“, navodi Raković.

Pisac i novinar Ratko Dmitrović dodaje da neprijatelji Srbije znaju da je Kosmet najveći izvor snage Srba i da u toj činjenici leži urok stalnih nasrtaja na SPC.

„Sadašnje stanje karakteriše pojačana aktivnost albanskog elementa na KiM da ta srpska duhovna izvorišta preuzme, promeni im predznak i svetu predstavi kao nešto svoje, kao tradiciju, dokaz albanskog postojanja na tom prostoru“, kaže Dmitrović, te dodaje da u međunarodnoj zajednici ipak dominira stav da su crkve i manastiri sprski.

Dmitrović naglašava da se Vatikanu ne žuri s otuđenjem srpskih svetinja i da on na Kosovu deluje na dva nivoa – zaustavljanje islama i misionarstvo.

„U ovom trenutku Rimska kurija koristi potencijal EU da snažno kontroliše vlastodršce u Prištini i slobodno širi i materijalizuje svoje ideje na ovom prostoru.

Do sad je bilo nekoliko pokušaja Vatikana da preuzme hramove koje je podigla SPC, ali posrednih, preko pojedinaca.

Uglavnom se radi o manje poznatim molitvenim hramovima SPC. Naravno, ide im u prilog iseljavanje i sve manji broj Srba na Kosovu i Metohiji“, zaključuje Dmitrović za „Politiku“.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social