Naslovnica ŽIVOT Da li znate da postoji bilje toliko moćno, da uništava streptokoke, herpes,...

Da li znate da postoji bilje toliko moćno, da uništava streptokoke, herpes, kandidu i grip..?!

majcina- dusica

Da li ste znali da postoji bilje koje može uništiti streptokoke, herpes, kandidu i grip? Čitajte dalje da saznate više!

Kao član porodice mente, „majčina dušica“ je bilje koje se može pronaći na Mediteranu i javlja se u raznim vrstama. U pitanju je samo jedna biljka, timus vulgaris, ali kompozicija destilovanog ulja od biljke prikazuje varijacije u hemijskoj osnovi na osnovu regiona sa kojeg potiče, bez obzira što su botanički identične.

Mikrobna moć majčine dušice je toliko moćna da su neka ulja bezbedna za upotrebu u svim situacijama, dok druga nisu.

[adsenseyu1]

Hemotip timus vulgarisa, odnosno linalol je najbolje ulje za korišćenje ukoliko ste početnik, te je preporučljivo za korišćenje na koži, na primer za kupanje i bezbedno je za decu i starije ljude. Drugi hemotipi timus vulgarisa poput tujanola, timola i  karvakrola  bi trebali biti prepušteni iskusnim aromaterapeutima. Ova ulja su izuzetno korisna za aromaterapiju ali uvek koristite ulja majčine dušice sa oprezom i umereno.

Majčina dušica ima značajna antivirusna, antibakterijska, antigljivična, antibiotska, dijuretska, antispastična, ekspertorantska i antiseptička dejstva koja su izuzetno korisna tokom sezone gripe i prehade. Uporedo što ubija mikrobe, majčina dušica pomaže telu da eliminiše toksine i poboljšava imunitet tako što pospešuje proizvodnju belih krvnih ćelija koje brane organizam od napadača. Njegova topla, biljna aroma je moćna i probijajuća, a samo poreklo reči vodi od grčke reči timos, što znači parfemisati.

Druge tradicionalne upotrebe uključuju tretman respiratornih infekcija. Kao odličan plućni dezinfektant, majčina dušica se koristi protiv gripe, prehlade, bola u grlu, astme, katra, kašlja, laringitisa, velikog kašlja i bronhitisa. Treba je udisati kod infekcija nosa, prsa i grla, a koristiti u vidu paste za zube ili vodice za ispiranje usta za infekcije usne duplje ili desni.

[adsenseyu5]

Samo 0.1 odsto rešenja je efektivno. Nakon studije sprovedene u Nemačkoj, stručnjaci su zaključili da je efikasnost lekova za prehladu rezultat izdisanja (nakon gutanja) lokalnog delovanja esencijalnih ulja u disajnom traktu.

Dodatno istraživanje je pokazalo da esencijalna ulja, uključujući i ulje majčine dušice, pospešuju proizvodnju sluzi radi olakšanja suvog kašlja. Udisanje malih količina je bila najbolja metoda; previše jako bi imalo obrnut efekat. Udisani tretmani su naročito efikasni kada se tretiraju hronične infekcije koje se zadržavaju u sinusima.

Majčina dušica se koristi kao lek za fizičku i i psihološku slabost i dan danas. Korisna je za povratak snage nakon bolesti, hroničnog umora, depresije, a takođe se može koristiti za lečenje nesanice zbog svojih balansnih svojstava. Stimuliše cirkulaciju, poboljšava koncentraciju, podiže prenizak krvni pritisak, a čak postoji mišljenje i da poboljšava inteligenciju i memoriju.  Ona oživljava, ojačava i balansira i um i telo.

Esencijalno ulje majčine dušice je antibakterijsko i reaguje na enzime bakterije. Zbog tog svojstva se koristi za pravljenje sapunjavih rastvora za dezinfekciju ruku pre operacije jer je jači antiseptik od onog koji se uglavnom koristi u bolnicama. Majčina dušica može uništiti stafilokoke u rastvorenom stanju hiljadu puta jače.

Studija sprovedena u Francuskoj je pokazala da majčina dušica spada među nekoliko esencijalnih ulja koja uništavaju čak 90% mikroba za tri sata kada se koriste kao isparivači. Ona su dezodorisala vazduh i očistila ga od proteja, stafilokoka, streptokoka i kriptokoka.

Dodatne upotrebe uključuju:

Tretiranje infekcije urinarnog trakta i bešike, a takođe je i diuretik

Tretiranje kandide i vaginitisa

Ubijanje gljivica na noktima

[adsenseyu6]

Korišćenje kao sastojak u prirodnim gelovima za suvo pranje ruku

Olakšavanje reumatskih bolova i bolova u mišićima, kao i bolova, uganuća, sportskih povreda, artritisa, gihta, i sl. kada se stavi u vruć kompresor

U obliku sveže, samlevene biljke ili razblaženog ulja kao prvu pomoć za ujed insekata

Za atletsko stopalo (samo u obliku čistog, nerazblaženog ulja nanešenog na kožu zaštićenu slojem masne kreme)

Jednoprocentni rastvor kao antibakterijski rastvor za pranje voća i povrća

U vidu preparata za negu kože i kose, kao tonik za kosu ili lice, ili za tretiranje akni ili bradavica

U vidu kupke ili preparata za masažu radi stimulisanja početka zakasnele menstruacije

Ubijanje parazita

U vidu timola, hemijski sastojak esencijalnog ulja majčine dušice jer pospešuje protok krvi do kože, te ubrzava zaceljavanje

Timol takođe štiti i povećava procenat zdravih masti koje se nalaze u membranama ćelije

Korišćenje u ishrani, jer majčna dušica povećava količinu omega 3 masnih kiselina u membranama moždanih, bubrežnih i srčanih ćelija

Štićenje doma od navale insekata

Tretiranje alopecije areate (zajedno sa ruzmarinom, lavandom i kedrom u mešavini sa uljem koštica grožđa i jojobe – sa ovom mešavinom treba masirati skalp svakodnevno nekoliko meseci)

Izbegavanje iritacije kod mešavina, a najbolje ide u mešavini sa bergamotom, grejpfrutom, limunom, lavandom, ruzmarinom i borom.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]