Da li SAD traže konflikt sa Rusijom?

Sjedinjene Američke Države ne teže konfliktu sa Rusijom, navodi se u autorskom tekstu predsednika SAD Džozefa Bajdena u „Vašington postu“.

Već su zainteresovane za stabilne i predvidljive odnose u onim oblastima gde dve zemlje mogu da sarađuju.

„Sastaću se sa Vladimirom Putinom u Ženevi posle razgovora na visokom nivou sa prijateljima, partnerima i saveznicima koji svet vide iz iste perspektive kao i Sjedinjene Američke Države i sa kojima ćemo obnoviti veze i zajedničke ciljeve. Ostaćemo jedinstveni u suprotstavljanju izazovima koje Rusija predstavlja za evropsku bezbednost, a koji su započeli agresijom u Ukrajini“, navodi se u članku.

Šef Bele kuće izrazio je odlučnost da „podržava demokratske vrednosti“ i obećao da će sa Putinom razgovarati o ljudskim pravima i „mešanju“ u izbore.

Istovremeno, Bajden je uveravao da SAD „ne traže konflikt“ sa Rusijom.

„Želimo stabilan i predvidljiv odnos u kojem možemo sarađivati sa Rusijom na pitanjima kao što su strateška stabilnost i kontrola naoružanja“, rekao je Bajden, podsećajući, na produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Sastanak Bajdena i Putina planiran je za 16. jun u Ženevi, a pre toga američki predsednik učestvovati na samitima sa EU i NATO.

Ranije je Vladimir Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu izjavio da će na sastanku sa Bajdenom pokušati da pronađe načine za regulisanje odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Trebalo bi da bude reči o strateškoj stabilnosti, o rešavanju međunarodnih sukoba u najproblematičnijim mestima, procesima razoružanja i borbe protiv terorizma i pandemiji. Istovremeno je istakao da ne očekuje neki proboj od samita.

(b92)