Naslovnica ŽIVOT Čuveni hirurg otkrio istinu o srčanim bolestima: Sve je to laž, evo...

Čuveni hirurg otkrio istinu o srčanim bolestima: Sve je to laž, evo šta treba da radite

bfrg43g

Dr Dvajt Landel je napravio veliku pometnju  kada je naveo da ne treba lečiti srčane bolesti statinima – lekovima za snižavanje holesterola.

On je iskusni kardiohirurg koji se penzionisao u bolnici u Arizoni. Dr Landel je nedavno dao sledeću izjavu:

„Mi, lekari, sa svim našim obrazovanjem i autoritetom, često razvijamo jak ego koji nam otežava da priznamo da nismo u pravu. Međutim, ja priznajem da nisam bio u pravu.

[adsenseyu1]

Kao kardiohirurg sa dvadesetpetogodišnjim iskustvom i sa preko 5.000 operacija na otvorenom srcu, osećam da moram da ispravim stvar i da ispravim jednu naučnu činjenicu.

Dugo godina sam radio sa istaknutim lekarima, pri čemu smo često razmenjivali mišljenja. Stalno smo čitali novu naučnu literaturu, išli na obrazovne seminare i došli do zaključka da srčane bolesti nastaju usled povišenog nivoa holesterola u krvi.

gz54fdd

Jedina terapija za ovakve bolesti je bila ona koja snižava holesterol uz ishranu koja ograničava unos masti. Sve što je govorilo protivno ovom razmišljanju se smatralo glupošću i nesavesnom lečenju.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF3617″]Ja sada moram da kažem da takva terapija nema naučnu ni moralnu osnovu“.[/stextbox]

Naravno, bespotrebno je reći da je Landelova izjava izazvala haos u zdravstvu. Njegovom izjavom je poljuljana opravdanost uzimanja statina – lekova za snižavanje nivoa holesterola.

[adsenseyu4]

Razlog zbog kojeg je njegova izjava izazvala toliku pometnju jeste taj što statini donose priličan profit. Samo u SAD oko 25% stanovništva uzima statine, a oni koštaju negde između 53 i 600 dolara mesečno. Uprkos rasprostranjenosti ovih lekova, širom sveta svake godine i dalje veliki broj ljudi strada od srčanih bolesti.

lekovi tablete novac

Landel je dalje rekao:

„Otkriće od pre par godina da je zapaljenje zida arterija pravi uzrok bolesti postepeno dovodi do promene paradigme u terapiji srčanih bolesti i drugih hroničnih oboljenja. Upravo dugogodišnje preporuke ishrane su stvorile epidemiju gojaznosti i dijabetesa.

[adsenseyu1]

Imao sam prilike da zavirim u hiljade i hiljade arterija. Bolesna arterija izgleda kao da je neko uzeo četku i trljao njome duž zida arterija. Hrana koju unosimo nekoliko puta dnevno svakog dana stvara male povrede koje stvaraju nove povrede, utičući na organizam da odgovori zapaljenjem.

Dok mi uživamo u poslasticama, naš organizam se bori protiv uljeza. Hrana puna šećera i prostih ugljenih hidrata ili hrana obrađena omega-6 uljima je preporučivana kao zdrava ishrana. Međutim, upravo ova hrana postepeno truje sve ljude“.

Zapravo, Landel objašnjava da hrana obrađena omega-6 i omega-3 mastima remeti ravnotežu masti u organizmu.

Međutim, ono što je najkontroverznije u njegovim izjavama jeste tvrdnja da holesterol ne uzrokuje bolest srca, zbog čega su statini potpuno suvišni. On umesto toga preporučuje neki tretman koji ne donosi profit farmaceutskoj industriji:

[adsenseyu4]

„Prosto rečeno, bez zapaljenja u organizmu ne postoji način da se holesterol nakupi na zidovima krvnih sudova i uzrokuje srčanu bolest i infarkt. Bez zapaljenja, holesterol bi se nesmetano kretao kroz organizam, što je sasvim prirodno. Upravo ga zapaljenje zarobljava.

Pošto sada znamo da holesterol ne uzrokuje srčanu bolest, zabrinutost oko zasićenih masti je potpuno besmislena. Upravo teorija o holesterolu je pokrenula preporuke ishrane koja nas danas uništava i stvara zapaljenja.

Mejnstrim medicina je napravila veliku grešku kada je savetovala ljude da izbegavaju zasićene masti i da umesto toga konzumiraju hranu bogatu omega-6 mastima. Usled toga sada postoji epidemija arterijskih zapaljenja koja dovode do srčane bolesti i drugih hroničnih bolesti.

Zasićene masti se najviše nalaze u mesu, jajima, siru.

Ono što možete da učinite jeste da birate prirodnu hranu i hranu sa pijace kako biste izbegli hranu koja izaziva zapaljenja poput obrađene hrane“.

Verovatno nije iznenađenje to što mejnstrim medicinska zajednica smatra da je Landel lud. Nije bio lud dok je radio operacije srca, a sada ga prozivaju iako ima 25 godina prakse. Ima li to veze s tim što je on 2007. godine objavio knjigu „The Cure for Heart Disease“ (Lek za srčane bolesti)?

Milioni dolara se zarađuju od srčanih bolesti i statina. Naravno da farmaceutskoj industriji ne odgovara da se pojavi jedan savestan lekar koji će im upropastiti posao.

Webtribune.rs

 

[adsenseyu5][adsenseyu5]