Naslovnica SPEKTAR Business Insider: Neuspeh Ukrajine pokazuje šta će biti sa NATO u ratu...

Business Insider: Neuspeh Ukrajine pokazuje šta će biti sa NATO u ratu sa Rusijom i Kinom

Nesposobnost Vojnih snaga Ukrajine (VSU) da ostvare napredak na frontu i efikasno iskoriste zapadnu pomoć ukazuje na slabost NATO taktike u modernim ratovima, izjavio je vojni stručnjak Majkl Pek u članku za Business Insider.

„Nevolje Ukrajine mogu biti upozorenje na to šta se može dogoditi ako NATO armija bude morala da se bori bez dovoljne podrške iz vazduha i materijalno-tehničke opreme“, navodi se u članku.

Prema Pekovim rečima, kritičari ukazuju na nesposobnost zapadnih vojnika da prilagode svoju vojnu taktiku promenljivom svetu, što se posebno vidi u korišćenju zastarelih metoda za probijanje minskih polja, koje ne daju rezultate za VSU u kontranapadima.

Iza svega ovoga leži dublja zabrinutost: Zapad se priprema za pogrešan tip rata, oslanjajući se na svoje iskustvo dvadeset godina borbe svojih vojnih snaga protiv pobunjenika i terorista. Pentagon je kasno shvatio da je fokusiranje na borbu protiv pobunjenika dovelo do manjka veština koje su neophodne za vođenje masovnog mehanizovanog rata“, navodi se u članku.

Prema mišljenju stručnjaka, ovakva situacija može imati fatalne posledice za zapadne zemlje ako SAD i njihovi saveznici stupe u sukob sa Rusijom i Kinom, koje raspolažu sličnom ili nadmašujućom tehnikom, uključujući bespilotne letelice, poljsku artiljeriju, zemlja-vazduh rakete i hipersonično oružje.

Od početka juna, ukrajinske vojne snage pokušavaju napredovati duž Zaporožja, južnog Donjecka i Artjomovskog pravca, uvodeći u borbu jedinice obučene i opremljene od strane NATO.

Kako je istakao Vladimir Putin, nisu postigli značajne uspehe ni na jednom delu fronta. U utorak je ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio da su gubici ukrajinske vojske u septembru premašili 17.000 ljudi i više od 2.700 jedinica naoružanja.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social