Britanski mediji: London pokrenuo tajnu specijalnu operaciju protiv Moskve i Pekinga

Tajno „bankarsko“ odeljenje britanskog Ministarstva odbrane, čiji je cilj bio da ograniči finansijske aktivnosti terorističke grupe DAEŠ, sada se usmerilo na borbu protiv Rusije i Kine, piše „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prema podacima britanskog lista, tajno odeljenje, u kojem rade bivši bankari i finansijeri, formirano je pre šest godina kako bi ometalo komercijalne aktivnosti DAEŠ-a u Siriji i Iraku.

Zaposleni u operativnoj grupi radili su sa specijalnim snagama, specijalnim službama, kao i sa 77. jedinicom Odeljenja za borbu protiv informacionog rata. Njihov zadatak sastojao se u tome da oslabe protivnika putem ograničenja pristupa finansijama.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Potražnja za stručnjacima odeljenja raste jer protivnici poput Rusije i Kine koriste ‘sivu zonu’ između mira i rata, primenjujući sajber-oružje protiv nacionalne infrastrukture i ulažući u delikatne sfere u inostranstvu“, piše list.

Vazduhoplovni maršal Edvard Stringer, koji je nadzirao operativni rad do odlaska u penziju ove godine, rekao je za „Fajnenšel tajms“ da je neophodno pronaći izuzetno važne elemente poslovnog modela protivnika, ukloniti ih i maksimalno otežati njihovu zamenu.

„Bilo da se radi o libanskom ‘Hezbolahu’, ljudima povezanim sa Putinom, Korpusu Čuvara islamske revolucije ili čak Narodnooslobodilačkoj armiji Kine, sve te organizacije su mini političke jedinice u okviru svoje ekonomije. Zašto im dozvoliti da dođu do bojnog polja, ako možete da ih lišite resursa pre nego što stignu tamo?“, ocenio je Stringer.

Britanski medij navodi da je od obustave operacije borbe protiv DAEŠ-a to odeljenje korišćeno za konkretne zadatke i da nije stalna jedinica u okviru Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Zapad je više puta optuživao Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove i za sajber-napade. Rusija je sve optužbe odbacila, navodeći da zapadne zemlje nemaju nikakve dokaze. Moskva je takođe saopštila da je spremna na dijalog o sajber-bezbednosti.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE