Bošnjaci bi u „Velikoj albaniji“ prošli još gore od Srba – EVO ŠTA SE U PROŠLOSTI DESILO

srbija2

Kada bi, kojim slučajem, Raška oblast bila pripojena takozvanoj državi Kosovo, a faktički „velikoj Albaniji“, najgore bi prošli Bošnjaci u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i drugom sandžačkim gradovima.

Stradali bi više nego Srbi jer bi ih Albanci brzo asimilirali i naterali da zaborave bosanski i srpski, te govore samo njihov jezik. Potom bi na red došlo i odricanje od svoje istorije, kulture i nacionalnog identiteteta – kaže predsednik udruženja „Ras“ iz Novog Pazara dr Dobrosav Nikodinović i podseća na to da je ovaj deo Srbije od 1941. do 1945, godine kada su Nemci formirali fašističku tvorevinu, već bio deo velike Albanije.

Muslimani su, navodi, tada morali da uče albanski i izjašnjavaju se kao Albanci. Osim strašnih zločina nad Srbima, albanski fašisti predvođeni čuvenim balistom Šabanom Polužom, kojeg je u Novi Pazar doveo tadašnji gradonačelnik Aćif Hadžiahmetović, ubili su i mnogo nedužnih Bošnjaka, a neke njihove ugledne porodice potpuno zatrli.

Podsetimo, zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Redžep Hoti je nedavno rekao da bi u slučaju podele južne srpske pokrajine Sandžak trebalo pripojiti Kosovu, a ovu izjavu je, između ostalih, oštro osudilo i nekoliko najuticajnijih bošnjačkih političara.

Bivši ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin je pre pet godina u Novom Pazaru otkrio spomen-ploču Aćifu Hadžiahmetoviću, bilo je i predloga da se Aćif-efendiji izgradi memorijalni centar, a BNV je pokrenuo i inicijativu za rehabilitaciju nekadašnjeg gradonačelnika kojeg su 1945. bez suđenja, pod optužbom da je bio saradnik okupatora, streljale tadašnje komunističke vlasti.

(Novosti.rs)