Bloomberg: Pregovori EU o gornjoj ceni ruske nafte stopirani

Pregovori u Evropskoj uniji o postavljanju gornje granice cena ruske nafte nisu bili uspešni, prenosi Blumberg pozivajući se na izvor.

Pregovori među zemljama Evropske unije o tome gde da se postavi predložena gornja granica cena ruske nafte G-7 zastali su u sredu uveče.

Napominje se da će se, ukoliko ne bude moguće postići dogovor danas, rasprava o ovom pitanju biti nastavljena sutra.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Blumberg je ranije izvestio da EU, u koordinaciji sa G7 , razgovara o postavljanju gornje granice cena ruskih energenata na 65-70 dolara po barelu.

Ministri finansija zemalja G7 ( Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan ) u septembru su potvrdili nameru da uvedu ograničenja cena ruske nafte u okviru proširenja sankcija. Planirano je da limit bude uveden 5. decembra za naftu i 5. februara 2023. godine za naftne derivate.

Predsednik Vladimir Putin je, komentarišući ovu inicijativu, izjavio da Rusija neće isporučivati ništa u inostranstvu ako bi to bilo suprotno njenim interesima.

Zamenik premijera Aleksandar Novak je zauzvrat nagovestio da Moskva neće izvoziti naftu u zemlje koje bi postavile gornju granicu cene, ni na 60 dolara po barelu, ni po bilo kojoj drugoj ceni. On je dodao da takva ograničenja znače mešanje u tržišne instrumente. Prema njegovim rečima, Rusija će raditi sa onim potrošačima koji su spremni da rade na tržišnim uslovima.

Webtribune.rs