Naslovnica U FOKUSU Blinken traži da se američkim oružjem udari na Rusiju

Blinken traži da se američkim oružjem udari na Rusiju

Blinken traži da Amerika dozvoli da Ukrajinci američkim raketama mogu da gađaju u dubinu ruske teritorije.

Posle otreznujućeg putovanja u Kijev, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je predsednika Bajdena da  ukine ograničenja u pogledu načina na koji Ukrajina može da koristi američko oružje.

Blinken traži da Amerika dozvoli da Ukrajinci njihovim raketama mogu da gađaju u dubinu ruske teritorije.

Od prvih američkih isporuka modernog oružja Ukrajini, predsednik Džo Bajden uvek se pridržavao zabrane da se to oružje koristi za napad na Rusiju.

Ukrajinski predsednik Zelenski morao je da pristane da nikada ne ispaljuje oružje na rusku teritoriju, jer bi to ugrozilo poziciju Bajdena i otvorilo mogućnost „izbijanja Trećeg svetskog rata“.

Ali konsenzus oko te američke politike izgleda da se ruši, piše “Njujork tajms”.

Podstaknuta stavovima iz Stejt departmenta sada se u vašingtonskoj administraciji vodi energična debata o ublažavanju zabrane kako bi se Ukrajincima omogućilo da gađaju raketne i artiljerijske lansirne lokacije neposredno iznad granice u Rusiji.

Predlog koji je pokrenuo državni sekretar Entoni Blinken posle posete Kijevu prošle nedelje još uvek je u fazi formiranja i nije jasno koliko je njegovih kolega kao i ljudi iz bliskog Bajednovog okružena podržalo inicijativu.

Ona još nije zvanično predstavljena predsedniku, koji je tradicionalno bio najoprezniji, rekli su zvaničnici na koje se poziva amerilčki list.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler odbio je da komentariše unutrašnje rasprave o politici prema Ukrajini uključujući izveštaj gospodina Blinkena nakon njegovog povratka iz Kijeva.

(politika.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social