Naslovnica U FOKUSU Bild: Sankcije rade! Rusija je na ivici bankarske panike

Bild: Sankcije rade! Rusija je na ivici bankarske panike

Ranije tokom dana društvenim mrežama su počele da kruže fotografije Rusa koji stoje u dugim redovima ispred banaka i menjačnica u Moskvi i Sankt Peterburgu da podignu ili zamene novac.

Nove sankcije SAD, kojima se kasnije pridružila i Velika Britanija, guraju Rusiju na ivicu bankarske panike, komentariše analitičar nemačkog lista BILD.

U sredu je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije Moskovskoj berzi, kao i desetinama ruskih kompanija i banaka.

Vašington je takođe pooštrio kazne za strance zbog poslova sa njima. Na Moskovskoj berzi obustavljeno je trgovanje dolarima i evrima, na osnovu kojih je Centralna banka Rusije ranije utvrdila kurs.

Sada će se to desiti po novoj šemi, uz obećanja da će se trgovina devizama u Rusiji nastaviti. Međutim, akcije na Moskovskoj berzi pale su za više od 15%.

Ranije tokom dana društvenim mrežama su počele da kruže fotografije Rusa koji stoje u dugim redovima ispred banaka i menjačnica u Moskvi i Sankt Peterburgu da bi podigli ili razmenili novac.

Postoje izveštaji da su brojne onlajn aplikacije banaka ostavile klijente da satima ne mogu da pristupe svojim računima zbog „sistemske greške“.

BILD napominje da ovi problemi značajno narušavaju poverenje Rusa u banke, pa je moguće doći do bankarske panike u zemlji, odnosno da klijenti počnu masovno podizati novac sa svojih računa.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social