Naslovnica IZA OGLEDALA Bezbednosne službe Rusije priznale: Na Putina 11 pokušaja atentata

Bezbednosne službe Rusije priznale: Na Putina 11 pokušaja atentata

htdgergfdswe

Ruski predsednik Vladimir Putin (63) jedan je od najmoćnijih ljudi današnjice koji je, otkako je prvi put postao lider 2000, najmanje 11 puta bio meta atentata budući da su toliko pokušaja njegovog ubistva priznale ruske bezbednosne službe.

Međutim, veruje se da je taj broj daleko veći, a spekuliše se i da je šef Kremlja ponovo bio potencijalna meta ekstremista početkom septembra, kada se u srcu Moskve dogodio udes u kom je stradao jedan od njegovih vozača.

[adsenseyu1]

S obzirom na to da se saobraćajka dogodila pod još nerazjašnjenim okolnostima, kada je crni mercedes iznenada skrenuo u suprotnu traku i zakucao se u automobila Saveta Federacije marke BMW, to je dalo prostora teoretičarima zavere da pokrenu priče o mogućem najnovijem atentatu na Putina.

Neki analitičari tvrde da postoji mogućnost da je neko prošlonedeljnim udesom želeo da pošalje poruku upozorenja lideru Rusije, koji je, mnogo puta izjavljivao da se ne plaši onih koji rade na tome da ga vide mrtvog.

Meta na sahrani – Po dolasku na vlast, tokom sahrane mentora Antolija Sobčaka u Sankt Peterburgu 2000. godine.

Tokom samita u Jalti – Avgusta 2000. godine, hapšena četvorica Čečena i nekoliko muškaraca sa Bliskog istoka.

[adsenseyu5]

Sačekuša u Azerbejdžanu –  Januara 2002. godine atentat je pripremao Čečen Kjanan Rostam pre posete Putina toj zemlji.

Četrdeset kilograma eksploziva na putu – Novembra 2002. godine na putu Rublevo-Uspenskoje kuda je Putinova delegacija trebalo da prođe postavljen eksploziv.

Hteo da mu odseče glavu – Ivan Zaitzev, mentalni bolesnik, hteo je da uđe u Kremlj i odseče glavu Putinu jer je verovao da je „nemački špijun koji u Rusiji želi da zavede nacizam.“

Plan da ga raznesu bombom – Na auto-putu koji povezuje Sankt Peterburg i Pskov otkrivena je juna 2003. godine bomba ručne izrade samo nekoliko sati pre nego što je povorka sa ruskim predsednikom trebalo da prođe.

[adsenseyu4]

Rusi mu spremali odmazdu – Britanski Sandej tajms pisao je kako je Skotland jard sprečio dvojicu Rusa da u oktobru 2003. godine ubiju Putina kao odmazde za smrt kritičara Kremlja, Aleksandra Litvinjenka.

Osveta dronom – Bivši činovnik „Rostroja“, Igor Puzanov (40) osuđen je na devet godina zatvora jer je nameravao da ubije Putina tako što je dronom hteo da baci eksploziv na njegov auto.

Smrt na dan izbora – Ruske službe su 2008. godine osujetile pokušaj atentata na Putina na Crvenom trgu 2. marta na dan održavanja predsedničkih izbora. Uhapšen je Tadžikistanac sa snajperom, koji je iznajmio stan na Crvenom trgu samo par sati pre obraćanja glasačima.

Pretnja u Ukrajini – U februaru 2012. godine uhapšen ja Adam Osmajev na istoku Ukrajine jer je kovao zaveru za ubistvo predsednika Putina napadom na kolonu vozila u kojoj se kretao.

Islamisti ga jurili godinama – Ruske i ukrajinske tajn službe su 27.2.2012. godine objavile kako su sprečile pokušaj atentata na rada premijera Vladimir Putina. Atentat je trebao da se dogodi 4. marta, tako što bi se eksploziv postavio na ruti gde on prolazi. Za to su bili odgovorni islamistički sledbenici teroriste Dokua Umarova.

[adsenseyu6][adsenseyu5]