Naslovnica U FOKUSU Berlin blokira nove EU sankcije Rusiji

Berlin blokira nove EU sankcije Rusiji

Nemačka vlada blokira usvajanje novog paketa sankcija EU protiv Rusije, koji ima za cilj jačanje kontrole nad zaobilaženjem restriktivnih mera, a odnosi se i na izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa, prenosi agencija DPA, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Kao odlučujući razlog zašto paket sankcija još nije usaglašen, oni su naveli „sumnje i želje Berlina da se unesu amandmani“.

„U poslednje vreme stvara se osećaj da je Nemačka postala nova Mađarska“, citira agencija sagovornika, koji se osvrnuo na brojne slučajeve kada je Budimpešta blokirala proces donošenja sankcija protiv Ruske Federacije.

Kako podseća agencija, glavni cilj novih sankcija trebalo bi da bude suzbijanje zaobilaženja ranije donetih restriktivnih mera, između ostalog i u slučaju nabavki zapadnih komponenti od strane ruske odbrambene industrije.

Drugi cilj biće izvoz ruskog tečnog gasa. EU želi da brodovima koji nose tečni gas u treće zemlje zabrani korišćenje evropskih luka.

Nemačka je pre svega zabrinuta zbog prve komponente budućeg paketa sankcija, rekle su agenciji evropske diplomate. Tako Berlin zahteva da se predložena nova mera za pozivanje na odgovornost stranih filijala zbog kršenja restriktivnih mera u potpunosti isključi iz novih sankcija, ili da se ograniči samo na kompanije koje proizvode određenu robu.

U Nemačkoj strahuju da bi, u suprotnom, štetu pretrpele nemačke kompanije, piše agencija. Nemačke vlasti takođe smatraju da su neke mere preterane i žele da ih ublaže, poput ograničenja korišćenja ruskog platnog sistema.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social