Baš kad su rešili da se otarase ruske nafte, nova nevolja – Alarmantna objava OMV

Niski vodostaji na Rajni doveli su do drastičnog smanjenja količine proizvoda koji se isporučuju rekom.

Iz nemačke ispostave austrijskog energetskog koncerna OMV Blumbergu je potvrđeno kako njihove rafinerije ne mogu da zadovolje pojačanu potražnju za lož-uljem i dizelom u južnoj Nemačkoj.

Iz nemačke ispostave austrijskog energetskog koncerna OMV Blumbergu je potvrđeno kako njihove rafinerije ne mogu da zadovolje pojačanu potražnju za lož-uljem i dizelom u južnoj Nemačkoj, prenosi Jutarnji list.

„U južnim delovima Nemačke postoji nestašica goriva kao što su dizel i lož-ulje jer su zalihe ograničene zbog kritično niskog nivoa vode na reci Rajni“, navodi Blumberg kojem je OMV potvrdio kako „pažljivo prati trenutnu potrošnju lož-ulja i dizela“ te pojačanu potražnju za gorivom ocenjuje kao „rezultat nestašica na tržištima izazvanih krizom uz preterane špekulacije i gomilanje zaliha“.

„Zbog niskog vodostaja na Rajni, koja je glavni koridor za transport naftnih derivata u Evropi, OMV grupa je desetostruko povećala uvoz goriva Dunavom“, piše Blumberg, pozivajući se na podatke iz OMV-a.

Isti izvor tvrdi da se poteškoće u nabavci lož-ulja i dizela, zbog istih razloga kao i u južnoj Nemačkoj, beleže i u Švajcarskoj i u Austriji. Švajcarska se, podseća Blumberg, snabdeva naftom preko dve ključne rute, Rajne i železničkim prometom.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(jutarnji list, b92.net)