Bajden: Odluka o nalogu za hapšenje Putina opravdana

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da je jasno da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za ratne zločine i ocenio da je odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu da se izda nalog za hapšenje predsednika Rusije bila opravdana.

„Očigledno je počinio ratne zločine. Mislim da je to opravdano“, rekao je Bajden tokom susreta sa novinarima, a preneo je Rojters.

Američka administracija saopštila je da su SAD zaključile da su ruske snage činile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju odluku da se počinioci ratnih zločina izvedu pred lice pravde.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Nema sumnje da Rusija čini ratne zločine i zverstva u Ukrajini i jasno nam je da oni koji su odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde“, navodi se u saopštenju.

Sud u Hagu je ranije pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje da je u periodu trajanja sukoba u Ukrajini izvršio krivično delo protivpravne deportacije dece i protivzakonitog prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju, preneo je američki Si-En-En. Pod istim optužbama izdat je i nalog za hapšenje Marije Lvove-Belove, komesarke za dečija prava u Ruskoj Federaciji.

Moskva je negirala optužbe da su njene snage činile zločine tokom sukoba u Ukrajini, a Kremlj je u petak saopštio da je iz perspektive Rusije nalog MKS za hapšenje Putina nečuven i besmislen.

(RT)