Naslovnica IZA OGLEDALA Baburin otkrio šta ga je Milošević pitao pre bombardovanja SRJ

Baburin otkrio šta ga je Milošević pitao pre bombardovanja SRJ

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije otvorilo je oči celom svetu i ukazalo na borbu dobra i zla koja se i danas vodi, rekao je za RT Balkan bivši zamenik predsednika Državne dume Sergej Baburin.

U razgovoru za RT Balkan o proleću 1999. godine i NATO agresiji na našu zemlju, Baburin ističe da je tada mnogo napora uložio da pokuša da spreči vojno mešanje NATO-a u unutrašnju politiku Jugoslavije.

Na našim prostorima je kao član parlamentarne delegacije boravio, kako se prisetio, više puta. I 1994. godine u Bosni i Hercegovini i na KiM, gde je razgovarao sa predstavnicima albanske zajednice, i kasnije, 1998. godine, neposredno pred NATO agresiju.

„Svima je bilo jasno da ultimatum koji je u Rambujeu iznet tadašnjem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću značio zvanično odricanje od Kosova i Metohije, ali nikom nije bilo jasno šta će biti dalje“, kaže Baburin.

„Kada me je Milošević pitao da procenim situaciju, rekao sam mu: ‘Odluku možete da donesete samo Vi, kao lider države. Ali, ako potpišete to što od Vas traže u Rambujeu – odričete se Kosmeta i potomci će Vas prokleti. A, ako ne potpišete, najverovatnije će biti rata.’ Nažalost tako je i bilo“, priseća se bivši zamenik predsednika Državne dume.

Vest o početku bombardovanja zatekla je našeg sagovornika u Sibiru, odakle se žureći vratio u Moskvu na zasedanje Državne dume koje je počeo rečima: „Dana 24. marta 1999. godine organizacija UN je umrla“, jer, kako je objasnio, nije mogla da spreči nezakonitu samovolju vojno-političkog bloka NATO i Sjedinjenih Američkih Država.

„Možda sam požurio sa tom ocenom o UN, jer i danas pokazuju znake života, ali vidimo da ta međunarodna organizacija stvarno nije mogla da spreči tragediju u Jugoslaviji, a posle toga i mnoge druge samoinicijativne akcije SAD“, rekao je Baburin.

Navodi da je današnja globalna civilizacijska i ekonomska kriza nastupila nakon što je aktuelna forma kapitalizma samu sebe potrošila, s obzirom da se Zapad našao u ćorsokaku u pokušaju da preživi na račun drugih država.

„U toku je borba dobra i zla. Svi smo je uočili pre 25 godina na Balkanu, a danas se vodi i u Ukrajini i u Pojasu Gaze na Bliskom istoku“, objasnio je on.

Jednopolarni svet se srušio i postavlja se pitanje šta će ga zameniti, navodi Baburin i dodaje da će se u bliskoj budućnosti pokazati da li su uspeli pokušaji formiranja stabilnog i efektivnog multipolarnog svetskog poretka.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social