Andrija Mandić: „Žele da se u Crnoj Gori pojavi neki Incko koji bi preuzeo upravljanje Crnom Gorom“

Većinska Crna Gora želi da ustoličenje izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija prođe u najboljem mogućem redu, kaže Andrija Mandić.

Međutim, jedan od lidera Demokratskog fronta ističe da postoje ekstremističke organizacije i grupe, koje žele da iskoriste taj svečani čin i skrenu pažnju na sebe u očima međunarodne javnosti porukom da Crna Gora nije stabilna.

Te ekstremističke organizacije na taj način žele i da internacionalizuju problem u Crnoj Gori da bi se pojavio neki, kako je rekao, „novi Incko koji bi usmeravao procese i preuzeo upravljanje Crnom Gorom“.

„“Nemam nikakve dileme da je od 1997. godine, od sukoba Mila i Momira, Crna Gora postala marioneta velikih sila a ipak se to radilo preko lokalnih političara koji su bili namesnici velikih zapadnih adresa. U ovoj fazi želi da se ide i korak dalje, da kroz internalizaciju problema i kroz poruku da mi ne možemo da upravljamo sami sobom će se od ekstremističkih kurgova tražiti da neko drugi preuzme upravljanje Crnom Gorom“”, naveo je Mandić u izjavi za Hepi televiziju.

Sa žaljem je konstatovao da je Crna Gora i u vreme nove vlade nastavila politiku Mila Đukanovića, koju karakteriše antisrpstvo i aktivnost protiv Srbije i srpskog naroda na svim prostorima. Podsetio je da aktuelna vlada do sada nije donela ni jednu odluku na planu spoljne politike kojom bi se omogućilo da Crna Gora gradi bolje odnose sa Srbije, iako je to, kaže, deo izbornog programa Demokratskog fronta.

Primetio je da ti odnosi sa Srbijom ne samo da nisu poboljšani, već su, kaže, i pogoršani pre svega usvajanjem rezolucije o Srebrenici.

Mandić je podsetio i da su ti pogoršani odnosi sa Srbijom jedan od dva razloga zbog kojeg je DF uskratila podršku aktuelnoj vladi. Kao drugi razlog je naveo odustajanje od potpisivanja Temljenog ugovora sa SPC.

(tanjug)