Analize uverile NATO da ne ulazi u sukob sa Rusijom

Mala je verovatnoća da će se Zapad i NATO usuditi da uđu u otvoreni sukob s Rusijom jer za to nemaju realnu sposobnost s obzirom na vojno-tehnološku prednost Rusije.

Da nije tako ratovali bi u Ukrajini od samog početka, kaže vojni analitičar Mitar Kovač povodom izjava pojednih zapadnih zvaničnika da se treba pripremiti za kopneni rat sa Rusijom.

U Americi i Britaniji već su rađene analize i ekspertize oko toga koliko vojske mogu da dovedu u Istočnu Evropu, koliko dana da ratuju koje gubitke mogu da podnesu.

NATO svestan da je Rusija u strateškoj prednosti

Sve simulacije su, kako ističe Kovač, išle u prilog tome da gube na vojnom polju neposrednog konflikta jer nemaju tehnološku prednost u sve 3 dimenzije vojske – u vazduhoplovstvu, pomorstvu i kopnenoj vojsci.

Ruska Federacija je postigla stratešku prednost sa hipersoničnim oružjem zastupljenim u sva tri vida vojske, pogotovu što ono još brzo dobija operativnu primenu. O raketi Kinžal su na Zapadu jedno vreme pričali priče da je pitanje kada će to postati operativno. A onda su se iznenadili kad su doživeli da je to primenjeno u ukrajinskoj krizi. Oni na Zapadu nisu vojnički spremni da se uključe u rat. Znaju i da ne postoji ni moralna spremnsot da se uključe u rat, izuzimajući deo istočne Evrope“, objašnjava general-major u penziji.

Komentarišući izjavu novog šefa generalštaba britanske vojske ser Patrika Sandersa koji je pozvao britanske vojnike da se pripreme da pobede rusku vojsku u evropskom kopnenom ratu, Vladimir Kršljanin kaže da je to deo hibridnog rata, koji je u izvesnom smislu postao svetski.

„Svi ti potezi, najave, pretnje, zaoštravanja, uvođenje Rusije kao neprijatelja u dokumente NATO imaju za cilj da podgreju atmosferu. Međutim, Zapad u bližoj budućnosti ne planira direktni vojni sukob. Kad pogledate istoriju, njihove vodeće sile, SAD i Britanija, nikad nisu vodile neki veliki rat. One uvek nastoje da vode proksi ratove. A ako bi se pokrenuo rat NATO protiv Rusije on bi mogao da uništi život na zemlji“, upozorava Kršljanin.

Rusija je samodovoljna

Prema njegovom mišljenju, jedina mogućnost da Zapad uđe u taj rat jeste da mu je unapred obezbeđena pobeda, odnosno da su uspeli da postignu unutrašnju destabilizaciju Rusije, a neuspeh sankcija pokazao je da samo postižu kontraefekat i da je Rusija izdržljivija nego što su mislili.

„Rusija ne samo da je velika zemlja, nego je i moralno nadmoćna, predvodnik je novog sveta zajedno sa Kinom. Rusija je takođe jedina država na svetu koja je potpuno samodovoljna – možete da je hermetički zatvorite i da preživi“, konstatuje Kršljanin.

Kovač napominje i da nuklearni potencijal čuva Rusiju, ali i sposobnost pokazana više puta kroz istoriju da su njeni građani spremni da po svaku cenu sačuvaju slobodu.

Kad je reč o novoj strategiji NATO koja Rusiju eksplicitno karakteriše kao pretnju a ne kao partnera kao do sada, Kovač objašnjava da strateške smernice Alijanse diktira Amerika kojoj je namera da kreira neki evropski sukob a da se ona eventualno umeša ako on krene u za njih pozitivnom smeru. Dotle, pored angažovanja dobrovoljaca, učestvuju u obaveštajnom i izviđačkom sistemu i davanju logističke podrške Ukrajini.

„Sve što se dešava na terenu, što radi generalštab i operativne komande ukrajinske vojske iz minuta u minut je servisirano obaveštajnim informacijama koje daje Amerika. I naravno, daje i angažuje danonoćno izviđačku avijaciju, bespilotne letelice, naročito na podrčju Baltika, Crnog mora, Poljske i Rumunije. Otud njihove inforamcije o pokretima ruskih trupa“, objašnjava general, napominjući da je cilj SAD da sukob u Ukrajini traje što duže.

S takvom ocenom saglasan je i Kršljanin koji upozorava i na novu provokaciju Zapada vezanu za pokušaj blokade ruske enklave Kalinjingrad. Namera je, kaže, da se Rusija isprovocira na odgovor a onda prikaže kao nezajažljivi agresor.

„Ovo će biti upotrebljeno u propagandne svrhe – da Rusija bude optužena za neke agresivne namere. To će služiti kao argumentacija za nove NATO dokumente. Oni pažjivo biraju s kim će Rusiju da sukobe. Biraju se zemlje poput Ukrajine a sada baltičkih zemalja koje su decenijama pripremane za konfrontaciju sa Rusijom. Njih je najlakše ubaciti u igru, a sve je smišljeno da se Rusiji oteža pozicija“, navodi Kršljanin.

Kovač skreće pažnju na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da će se konfrontacija između Evrope i Rusije pretvoriti u „igru čekanja“. To, po njemu, govori da je u toku globalistički eksperiment pod rukovodstvom Amerike u kom Evropa sve više potpada pod američku kontrolu u svakom smislu, pa od političkog patuljka postaje sada i ekonomski, bezbednosni, energetski.

Evropske elite ponašaju se nerazumno i nemaju empatije ni prema sopstvenim građanima, ali otrežnjenje će, uveren je doći već najesen kad posledice takvih poteza udare po džepovima građana.

Zapad vodi svetski hibridni rat, ali svet se već promenio

Zapad vodi svetski hibridni rat u kome su građani svih zemalja stvarne ili potencijalne žrtve. Ali svet se već promenio – prošlo je vreme u kom moglo vladati nasiljem i podvalama. U novom svetu koji nastaje, smatra politikolog Vladimir Kršljanin, Srbija zaslužuje počasno mesto.

Sve što se dešava vezano za ukrajinsku krizu, a i šire, uveren je Kršljanin, dešava se zbog neizbežne pobede Rusije i Kine čija se politika pokazala kao efikasnija na ekonomskom i vojnom planu.

Prelomna godina vezano za dešavanja u Ukrajini je, kako kaže, bila 2014.

„Sad se desila peripetija koju je Zapad izazvao osam godina kasnije ali koja je privremena. Ona ne može predugo da traje a posle toga imaćemo sasvim drugačiji svet“, predviđa politikolog.

Rusija i Kina su, kako ističe, došle na vodeću poziciju u svetskim odnosima, i u ekonomiji i vojno politički ne vodeći nijedan rat, nikoga ne ucenjujući, pljačkajući, eksploatišući , što zapad radi vekovima.

„Međutim, prošlo je vreme u kom se svetom moglo vladati nasiljem, podvalama i obmanama. Kontruktivna politika koju vode Rusija i Kina se pokazala kao efikasnija. Zato su one moćnije danas ekonomski od Zapada i to je još jedan razlog da zapad bude toliko histeričan.

Imamo dve mogućnosti: eskalaciju rata koji može dovesti do nuklearnog ili novi svet koji predvode Rusija i Kina, a koji je svojim otporom zapadnoj agresiji inicirala i Srbija, i u kom svi treba da ravnopravno sarađuju. Taj svet Rusi zovu pravedni multipolarni poredak a Kinezi zajednica zajedničke sudbine čovečanstva“, navodi Kršljanin.

Što se tiče Srbije, on ističe da ona treba da ima jake nerve i izdrži strašne drame koje Zapad priređuje zbog toga što definitivno gubi u tom svetskom odmeravanju snaga te da razumnim potezima zauzme počasno mesto koje zaslužuje u tom budućem svetu.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Tanja Trikić (sputnik)