Amerika spremna da pređe liniju: Odluka o isporuci već na stolu

Kijev poslednjih nedelja vrši pritisak na Vašington i njegove saveznike iz EU za teško naoružanje.

Sjedinjene Države mogu da obezbede tenkove „kompatibilne sa NATO-om“ ukrajinskoj vojsci da zamene zastarelu opremu iz sovjetske ere, rekao je visoki zvaničnik Pentagona, dok Kijev nastavlja da apeluje na stalan priliv zapadnog oružja usred žestokih borbi sa ruskim trupama.

Obraćajući se novinarima na pres konferenciji, službenik odbrane je upitan da li Bela kuća razmatra tešku oklopnu tehniku u budućim vojnim paketima pomoći Ukrajini, napominjući da su ukrajinski poslanici nedavno posetili američku prestonicu da bi posebno insistirali na tenkovima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Tenkovi su apsolutno na stolu zajedno sa drugom tehnikom“, rekao je zvaničnik, napominjući da iako su ukrajinske trupe bolje upoznate sa „tenkovima sovjetskog tipa“, Pentagon priznaje „da će doći dan kada će možda želeti da pređu i da će možda biti potrebno da se pređe na modele kompatibilne sa NATO“.

Pod pritiskom da li će zapadni tenkovi biti uključeni u predstojeće isporuke oružja, zvaničnik je rekao da će to zavisiti od toga koliko brzo će ukrajinske snage biti obučene da koriste i održavaju vozila, ali je dodao da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena „sigurno otvorena“ za ideju,prenosi RT.

Najnoviji bezbednosni paket Bele kuće za Kijev objavljen je prošle nedelje, vredan oko 600 miliona dolara, što je Bajdenovo 21. isporuka oružja za Ukrajinu.

Pomoć je uključivala dodatne projektile za višecene raketne lansere „Himars“ koje su obezbedile SAD, 36.000 granata, 1.000 precizno navođene municije, određeni broj transportnih vozila i pešadijsko oružje.

Vašington je pojačao isporuke oružja tokom rata, te je na kraju pristao da obezbedi višecevne raketne sisteme kao što je „HIMARS“, kao i artiljeriju dugog dometa, mesecima nakon sukoba.

Međutim, Pentagon se do sada uzdržavao od slanja nekih od najsofisticiranijih oružja američke vojske, poput teških oklopnjaka ili borbenih aviona, te je umesto toga pristao da olakša prenos opreme iz sovjetskog doba iz trećih zemalja kao što su Poljska i Češka.

Iako je Bajden odobrio više od 15 milijardi dolara direktne vojne pomoći Ukrajini otkako je Rusija poslala trupe u zemlju krajem februara, ukrajinski zvaničnici nastavljaju da se zalažu za teže naoružanje. Pored američkih oklopnjaka, Kijev je poslednjih nedelja od Nemačke zatražio i borbene tenkove „Leopard“, borbena vozila pešadije „Marder“ i protivvazdušne topove „Gepard“, ali Berlin nije bio voljan da ispuni te zahteve.

„Nijedna zemlja do sada nije isporučila borbena vozila pešadije ili borbene tenkove zapadne proizvodnje“, rekla je nemački ministar odbrane Kristin Lambreht na događaju prošle nedelje, dodajući: „Složili smo se sa našim partnerima da Nemačka neće preduzeti takvu akciju jednostrano“.

Zvaničnik američke odbrane nije precizirao kakve tenkove Pentagon razmatra za Ukrajinu, misleći samo na „modele kompatibilne sa NATO-om“.

M1 Abrams je trenutno glavni borbeni tenk Vašingtona, čijih je nekoliko konfiguracija spremno za izvoz, navodi izdanje „Drajv“.

(rt,b92.net)