Američki medij: NATO bi mogao da se raspadne do 2025. godine zbog Ukrajine

Evropljani treba da se pripreme za nezavisnu politiku ako Donald Tramp dođe na vlast u novembru 2024.

Evropa i SAD su na ivici najvažnijeg svesnog razdruživanja u međunarodnim odnosima poslednjih decenija. Neposredni uzrok raspada Severnoatlantske alijanse biće sukob u Ukrajini, a evropske države nisu spremne za takav razvoj događaja, piše Atlantik.

Autori ističu da NATO, koji je ujedinio SAD, Kanadu i veći deo Evrope, mogao bi da se raspadne do 2025. godine.

Izdanje napominje da su interesi Evrope u oblasti bezbednosti i prioriteti Republikanske partije SAD veoma različiti. Stoga, Evropljani treba da se pripreme za nezavisnu politiku ako Donald Tramp dođe na vlast u novembru 2024.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Kako se navodi, ako Tramp ili drugi republikanac osvoji predsedničku funkciju, Evropa bi se mogla suočiti sa novom američkom administracijom koja će prekinuti svaku podršku Ukrajini.

Publikacija naglašava da je vreme da evropski lideri prave planove za situaciju u kojoj „Bela kuća uništava NATO i traži zbližavanje sa Vladimirom Putinom“.

Ako dominantna frakcija jedne od najvećih američkih partija nije spremna da pomogne Ukrajini u borbi protiv Rusije, onda to SAD čini manje pouzdanim saveznikom za Evropu, zaključuje se u tekstu.

Prethodno je „Volstrit džornal“ pisao da bi pobeda Trampa ili drugih republikanskih kandidata na predsedničkim izborima u SAD 2024. godine mogla da dovede do smanjenja podrške Ukrajini, dok same evropske zemlje ne bi mogle da pruže Kijevu pomoć na istom nivou kao Vašington.

Ova situacija izaziva zabrinutost među evropskim liderima koji traže načine da konsoliduju savezničke obaveze za pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Ranije su mediji objavili da će Evropa, ukoliko Donald Tramp bude izabran za američkog predsednika, morati samostalno da poveća proizvodnju oružja za Ukrajinu.

(RT)


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social