Američki Kongres predložio da se dozvoli upotreba marihuane za vojsku

       

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa Met Gec i Toni Gonzales, predstavili su Kongresu zakonodavne inicijative, da se ukine obavezno testiranje na upotrebu marihuane pri upisu i imenovanju u određene jedinice američke vojske, kao i da se dozvoli njeno posedovanje i korišćenje.

Tako je Gec podneo Kongresu zakonodavnu inicijativu za ukidanje obaveznog testiranja marihuane, prilikom upisa i imenovanja u određene jedinice američke vojske.

„Državni sekretar i Ministarstvo rata ne mogu zahtevati od osobe da podnese test marihuane, kao uslov za prijem te osobe u službu ili imenovanje za oficira oružanih snaga“, navodi se u tekstu dokumenta.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Istovremeno, pojašnjava se da je reč o „zabrani testiranja na marihuanu za upis ili raspored u određene oružane snage“, ali se ne navode vrste konkretnih jedinica u koje kongresmen predlaže da se primi bez testiranja na drogu.

U Kongresu se takođe čeka amandman Gonzalesa, prema kojem „sekretar odbrane ne može zabraniti pripadnicima oružanih snaga da poseduju, koriste ili konzumiraju proizvod koji sadrži marihuanu ili bilo koji sastojak dobijen od marihuane“.

U aprilu 2023. godine, „Njujork Tajms“ je izvestio, da je broj regruta američke vojske koji nisu prošli testove na droge, porastao za 33% u 2022., u poređenju sa 2020, na 4.710.

Zloupotreba droga nanosi ogromnu štetu javnom zdravlju i javnoj bezbednosti, ugrožavajući miran razvoj i stabilno postojanje društva u mnogim zemljama. Nezakonita trgovina drogom podstiče transnacionalne mreže organizovanog kriminala, sistemsku korupciju i široko rasprostranjeno nasilje.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte