Američki farmeri koji su snabdevali Kinu ostali bez posla zbog ruskog manevra

Sporazumi između Moskve i Pekinga o isporuci ruskih poljoprivrednih proizvoda u NR Kinu doveli su do ogromnih gubitaka za proizvođače soje, kukuruza i žita u Sjedinjenim Državama. Ovo je navedeno u članku kineskog medija Sohu.

Pogoršanje odnosa između Kine i Sjedinjenih Država nije u velikoj meri uticalo na uvoz američke hrane u Kinu. Gusta populacija NR Kine nije dozvolila Pekingu da odmah prekine ranije postignute dogovore sa svojim geopolitičkim protivnicima. Međutim, situacija postepeno počinje da se menja.

Nedavno su mnoge kineske kompanije počele da otkazuju velike narudžbine za isporuku žitarica, soje i kukuruza iz Sjedinjenih Država.

Razlog leži u neskladu između američkih proizvoda i zahteva za kvalitetom hrane u Kini. Kineski stručnjaci su pronašli tragove genetski modifikovanih organizama u kukuruzu. Zbog toga sada Peking traži dobavljače hrane iz drugih zemalja.

„Kina odbija veliku količinu američkog žita, a tone kukuruza će istrunuti zbog nemogućnosti prodaje. Američki poljoprivrednici pretrpeće velike gubitke.

U vreme kada kompanije iz Kine ubrzano smanjuju kupovinu američkih prehrambenih proizvoda i traže nove uvoznike, Rusija je napravila pametan manevar.

Poslednjih godina Moskva i Peking aktivno razvijaju svoje strateško partnerstvo, a snabdevanje poljoprivrednim proizvodima dodatno će ojačati veze dve susedne države.

Uzimajući u obzir da Ruska Federacija svake godine planira da poveća svoje prisustvo na tržištu hrane u NR Kini, Amerikanci će brzo izgubiti svoje pozicije.

Webtribune.rs