AMERIČKI ADMIRAL: Prvi put za četvrt veka američka ratna mornarica suočila se sa suparništvom Rusije i Kine

hg65utdyurad34q4tgrtdf

Američka flota će se u 2016. godini suočiti s ozbiljnim nedostatkom nosača aviona u Azijsko-pacifičkom regionu i na Bliskom istoku. Rusija i Kina su usavršile svoje vojne mogućnosti koje im omogućavaju da deluju kao svetske države

Američka flota će se u 2016. godini suočiti s ozbiljnim nedostatkom nosača aviona u Azijsko-pacifičkom regionu i na Bliskom istoku, piše „Nešenel interest“.

Zbog nedostatka potrebnog broja brodova biće ugrožena pre svega vojna kampanja SAD u Siriji protiv terorista DAEŠ-a (takozvane Islamske države), kao i operacija američke Vojne mornarice u Južnom kineskom moru, navodi list.

Poslednjih godina, prema odluci Pentagona, broj nosača aviona smanjen je na deset, dok prema američkim zakonima flota treba da raspolaže sa 11 brodova — 2013. Kongres SAD je uvažio molbu vojnog rukovodstva o uklanjanju s liste naoružanja nosača aviona „Enterprajz“, koji je u floti bio više od pola veka.

„Enterprajz“ je žrtvovan u korist broda „Džerald R. Ford“, koji je trebalo da počne da se koristi od 2016. godine.

„Očekivalo se da će period u kojem flota raspolaže sa deset nosača aviona trajati 14 meseci, ali sada je taj prekid povećan na osam godina zbog dodatnih ispitivanja izdržljivosti broda, koja su uneta u pripremni period“, rekao je listu „Nejvi tajms“ analitičar Centra za strateške i budžetske procene Brajan Klark.

Problem je u tome što američka vojna mornarica sada ima premalo nosača aviona da bi mogla da ispunjava svoje globalne obaveze, piše „Nešenel interest“.

„Očigledno je da je smanjivanje broja nosača aviona u floti sa 16 na manje od 12 brodova posle Hladnog rata bilo greška. Američkoj floti je potrebno najmanje 16 nosača aviona“, zaključuje „Nešenel interest“.

Glavnokomandujući američke ratne mornarice Džon Ričardson objavio je plan delovanja koji treba da utvrdi strategiju američke flote za održavanje prednosti na moru.

U dokumentu pod nazivom „Projekat podrške vojno-mornaričkoj dominaciji“ navodi se da se prvi put za poslednjih četvrt veka američka ratna mornarica suočila sa suparništvom velikih država.

„Rusija i Kina su usavršile svoje vojne mogućnosti koje im omogućavaju da deluju kao svetske države. Njihovi ciljevi su potkrepljeni rastućim arsenalom borbenih sredstava visokog nivoa, od kojih su mnoga orijentisana na naše slabosti“, ukazao je admiral Ričardson.

„Oni nastavljaju da razrađuju i opremaju vojsku oružjem na osnovu informacionih tehnologija – kako kinetičkim, tako i nekinetičkim – povećavajući domet, preciznost i razornu snagu“, piše u dokumentu.

Ričardson je naveo da ruska vojno-mornarička flota angažovana redovno, uključujući one regione sveta u kojima se nije mogla videti gotovo dve decenije.

Kineska flota takođe jača svoje prisustvo u celom svetu, naveo je admiral. On je takođe ukazao na budžetska ograničenja koja ne omogućavaju „izlazak iz teškog položaja“ s kojim se SAD suočavaju.

Za podršku preimućstva na moru glavnokomandujući je predložio da se deluje u četiri pravca.

On je ukazao pre svega na neophodnost da se pojačaju vojno-mornarički kapaciteti SAD, uključujući modernizaciju strateških podmornica, razvoj sredstava za vođenje informacionog rata i stvaranje novih oružanih sistema.

Kao drugo, prema njegovim rečima, potrebno je postići brži tempo obučavanja na svim nivoima, a kao treće, predložio je da se posebna pažnja obrati na motivaciju kadrova. Ričardson je, takođe, predložio da američka vojna mornarica pojača saradnju sa svojim partnerima.

Admiral Ričardson je naglasio da će američka vojna mornarica ostati „najbolja vojno-mornarička flota na svetu“ samo ako se svakoga minuta bude borila za svoju dominaciju.

„Naši suparnici su se skoncentrisali na to da preuzmu liderstvo, ali mi moramo da ubrzamo tempo i da ih onemogućimo u tome. Prednost je minimalna, ali ima odlučujući značaj“, naveo je on.