Naslovnica SPEKTAR Američke trupe su započele pokrete velikih razmera – Šta se dešava?

Američke trupe su započele pokrete velikih razmera – Šta se dešava?

       

Korisnici društvenih mreža postavljaju poruke o kretanju američkih trupa u 27 država. Meksiko se plaši intervencije, ali planovi Vašingtona su mnogo širi.

Al Maiadeen objavljuje izbor ovih poruka. Jedan korisnik Tvitera naveo je da je kretanje vojnih jedinica viđeno u 27 američkih država, kao i u jednom broju kanadskih država.

Postavljeni su snimci iz Filadelfije, Larkspura, Kalifornije, San Dijega, gde je na nebu viđen ogroman broj vojnih letelica, a jedan korisnik je to nazvao „nenormalnim“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Vojska je na poziciji u svakom gradu u Americi. Čitave oklopne divizije se kreću uz vazdušnu podršku“, piše korisnik Kjoro (@Richie1888_)

Derek Brose (@VillingVitness) citira vojni kontakt koji je rekao da to nije vežba. Brose je podelio fotografiju američkih vojnih vozila koja voze autoputem specijalno dizajniranim za prebacivanje američke vojske.

Priprema za intervenciju u Meksiku

Glavna verzija je predstojeća „operacija protiv meksičkih kartela“.

[adsenseyu1]

U martu su republikanski kongresmeni predstavili nacrt zakona kojim bi se karteli droge fentanila označili kao „terorističke“ grupe.

Pozvali su administraciju Džoa Bajdena da se bori protiv njih “ gde god da su“ koristeći vojsku. Razlog je bila smrt dvojice Amerikanaca u pograničnom gradu Matamoros u Meksiku od strane mafijaša.

Američki ambasador u Meksiku Ken Salazar rekao je da će Vašington delovati „sve dok počinioci ne budu pozvani na odgovornost“, dodajući da Amerikanci „rade uz podršku meksičke vlade“.

Međutim, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador istakao je da ovi Amerikanci imaju krivični dosije u njegovoj zemlji i da slučaj možda neće ispasti onako kako očekuju u SAD.

Amerikanci podržavaju vojnu intervenciju u Meksiku

Prema anketama, 61 odsto Amerikanaca podržava ideju upotrebe vojske za „borbu protiv meksičkih kartela“. Anketa objavljena u maju pokazala je da 53% Amerikanaca podržava „raspoređivanje američkog vojnog osoblja i sredstava unutar Meksika”.

Anketa TIPP/Daili Mail pokazala je da su republikanci bili najentuzijastičniji, sa 70% koji podržava tu ideju u poređenju sa 58% demokrata.

Pre mesec dana, Bajdenova vlada poslala je 1.500 vojnika na granicu sa Meksikom, navodno da zaustavi priliv migranata nakon ukidanja ograničenja pandemije. Prema zvaničnim podacima, vojna lica će na tom području biti 90 dana, iako se boravak može produžiti ako bude potrebno. Oko 2.500 boraca Nacionalne garde takođe je već raspoređeno na granici, piše El Pais.

Meksiko se sprema

U Meksiku se pojavljuju i video snimci kretanja trupa. Meksička vojska, Vazduhoplovstvo i Nacionalna garda 14. juna održali su završni ciklus vežbi „suočeni sa mogućom hipotetičkom situacijom strane invazije na nacionalnu teritoriju“. Vežba je izvedena u Centru za obuku Santa Gertrudis (CNA), koji se nalazi u prostranim ravnicama države Čivava, na severu Meksika.

Lopez Obrador je potvrdio da neće dozvoliti stranim vojnim snagama da napadnu njegovu teritoriju. On nije isključio mogućnost da u Ujedinjenim nacijama „zahteva sankcije” protiv SAD.

SAD planiraju da uklone nelojalne vlade u regionu

Čini se da su planovi SAD mnogo širi od borbe protiv kartela. Pentagon je nedavno poslao kontingent u Peru „sa jasnim znacima masovnog i dugoročnog intervencionizma suočenog sa ’pretnjom’ novog talasa progresivnih i levičarskih vlada u Americi“, piše brazilsko izdanje Opera Mundi.

Ova ispostava bi „mogla da otvori put za dolazak većih kontingenata kada za to dođe vreme“, kažu autori.

Vlada Lopeza Obradora zauzima neutralan stav o vojnom sukobu u Ukrajini i odbila je da se pridruži sankcijama protiv Ruske Federacije. Predsednik Meksika je pozvao na stvaranje udruženja sličnog Evropskoj uniji u Latinskoj Americi. On je oštro kritičan prema operaciji SAD u Peruu.

Opera Mundi napominje da je ono što se dešava u regionu, sa stanovišta Vašingtona, „rizik po nacionalnu bezbednost“ SAD. Američki stratezi su kreirali i promovišu plan Južne komande pod nazivom „Snažno obećanje Latinske Amerike 2019-2027“ koji ima za cilj da „osvoji ili povrati“ saveznike u regionu da bi „odbranili domovinu Severne Amerike“.

Ispod ovoga, cilj je da se zaustavi rastući kineski i ruski uticaj u Latinskoj Americi, smatra brazilsko izdanje.

 

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]