Naslovnica ŽIVOT 8 razloga zašto dete treba odmah udaljiti od mobilnih uređaja

8 razloga zašto dete treba odmah udaljiti od mobilnih uređaja

[adsenseyu2]

[adsenseyu2]

Da li se vaše dete često igra sa laptopom, tabletom ili smart telefonom?

Istraživanje pokazuje da izlagati malu decu tehnologijama zapravo šteti jer su izloženi kritičnim faktorima za razvoj, ponašanje i učenje. Šta još treba da nas zabrinjava?

Tablet utiče na rast mozga

Između rođenja i prvog rođendana, mozak se utrostruči u veličini i nastavlja ubrzano da se razvija dok ne napune 21 godinu. Ovo zahteva širok spektar stimulacije koje ne obuhvataju izlaganje pomenutim tehnologijama. U nekim slučajevima, ove tehnologije će izazvati kognitivna kašnjenja, oslabljeno učenje i povećanu impulsivnost.

Odlaže društveni razvoj

Mališani koji koriste stvari kao što je Ipod, često odlaže razvoj socijalne veštine za razgovor i akademska dostignuća.

Gojaznost

Jedno od  četvoro kanadske dece i jedno od troje američke dece su gojazni. Ovi uređaji često čine da naša deca više žive neaktivni stil života. To je jednako gojenju.

Nedostatak sna

Takođe ne iznenađuje. Nije neuobičajeno da deca ostanu do kasno igrajući kompjuterske igre.

[adsenseyu4]

„Digitalna demencija.“

Brz medijski sadržaji doprinosi da pažnja bude u deficitu i smanjuje koncentraciju. Ovo je uzrokovano „odlivanjem znanja“ neuronalnih puteva u frontalnom korteksu.

Povećan rizik od zavisnosti

Ove tehnologije često odvoje decu od roditelja. To je dokazano da kada je roditeljska vezanost odsutna, šanse za bolesti zavisnosti raste, posebno za onu tehnologiju koja im je dostupna.

Izlaganje radijaciji

SZO je klasifikovao mobilne telefone kao mogući kancerogen zbog zračenja koje emituju. U 2013, dr Entoni Miler iz Univerziteta u Torontu škole za javno zdravlje, preporučuje da na osnovu istraživanja, da izlaganje radio frekvencijama treba da bude reklasifikovana kao verovatno kancerogeno.

Naprezanje očiju

Trošenja previše vremena ispred ekrana može biti pritisak na oči bilo koga. Na decu posebno. Deca mogu razviti Computer Vision sindrom, što je vrsta naprezanja očiju. Ako vaša deca koristite ove tehnologije, ograničite ih na 30 minuta odjednom.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]