7 namirnica čiste krv i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara

Kadiovaskularne bolesti nose nezahvalno prvo mesto po broju života koje odnesu na godišnjem nivou. Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, one statistički izazivaju svaku četvrtu smrt!

Glavni uzročnik ovih oboljenja su naslage koje se vremenom talože na arterijama i sužavaju ih. Postepeno, one se smanjuju i na kraju mogu blokirati protok krvi.

Kroz arterije cirkuliše krv koja je bogata kiseonikom sve do srca i ostalih tkiva u telu. Ako su one zapušene, nastaje veliki rizik od pojave moždanog ili srčanog udara, kao i od ostalih kardiovaskularnih oboljenja.

Redovna fizička aktivnost i izbalansirana ishrana mogu efikasno smanjiti masnoću koja se taloži. Pojedine namirnice, zbog svog sastava, mogu efikasno smanjiti količinu naslaga na arterijama koje se talože vremenom.

1. Lubenica

Sada je sezona lubenica, a ovo voće je mnogima omiljeno letnje osveženje. Sjajan je izvor prirodne aminokiseline L-citrulin. Ona deluje na organizam tako što podstiče biohemijske procese kojima se arterije opuštaju, a upalni procesi umanjuju. Ona može sniziti i krvni pritisak.

2. Kurkuma

Upalni procesi su ključni uzrok arteroskleroze, odnosno promena zbog koji postaju tvrđi zidovi arterija. Kurkumin, glavni sastojak kurkume, blagotvorno utiče na arterije. Ova magična biljka sadrži i vitamin B6, zahvaljujući kom se održava zdrav nivo homocisteina i može se sprečiti dalje taloženje naslaga na zidovima krvnih sudova.

3. Spanać

Povrće obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, a tamnozeleno lisnato povrće odličan je izbor za snižavanje krvnog pritiska i taloženja masnoća na zidovima arterija. Spanać sadrži kalijum, folnu kiselinu i vlakna i kao takav može smanjiti rizik od nastanka arteroskleroze. Možete ga koristiti u salatama, smuti sokovima i kao dodatak brojnim jelima poput pirinča ili čorbe.

4. Integralne žitarice

Vlakna koja se nalaze u integralnim žitaricama vezuju višak lošeg holesterola i uklanjaju ga iz tela. One sadrže i magnezijum koji opušta i širi sidove krvnih sudova. Pomaže i u održavanju normalnog krvnog pritiska.

5. Orašasti plodovi

Potrudite se da zamenite grickalice i slatkiše opašastim plodovima poput badema, lešnika, praha i sl. Orašasti plodovi bogati su vlaknima, proteinima, vitaminom E i nezasićenim masnim kiselinama. Badem obiluje i magnezijumom.

6. Maslinovo ulje

Ova vrsta ulja spada u najbolje izbore masti u ishrani. Bogato antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama, obara loš i diže dobar holesterol. PReporučljivo je da koristite devičansko, hladno ceđeno ulje.

7. Riba

Sardine, losos, haringa, tunjevina, skuša predstavljaju masne ribe koje bi trebalo da jedete oko dva puta nedeljno. Omega-3 zasićene masne kiseline koje sadrži ova hrana, podiži nivo dobrog holesterola, smanjuju trigliceride i mogu smanjiti upalne procese.

Poštovani čitaoci, naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte – OVDE 

(novosti.rs)