Naslovnica SPEKTAR 5 scenarija koji čekaju Francuze posle izbora..!

5 scenarija koji čekaju Francuze posle izbora..!

Nakon što je u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj levičarski blok osvojio najviše mandata, ali nedovoljno da sam formira vlast, za sada je nejasno kako će se formirati nova parlamentarna većina u Nacionalnoj skupštini.

Analitičari navode pet mogućih postizbornih scenarija, s obzirom na to da je levičarski Novi narodni front (NFP) najveća politička snaga u novoj Nacionalnoj skupštini sa 182 poslanika, ali daleko od apsolutne većine, prenosi BFM TV.

U odsustvu apsolutne većine, levičarska stranka Nepokorena Francuska (LFI), najsnažnija partija u pobedničkoj levičarskoj koaliciji NFP, predlaže da deo programa kao što je povećanje minimalne zarade, blokiranje cena, poništavanje penzione reforme, bude sproveden putem uredbi.

– Moguće je formirati i manjinsku vladu koja uspešno fukcioniše – poručuju iz LFI i podsećaju da su to demonstrirali i Elizabet Born i Gabrijel Atal.

Drugi mogući scenario je da Republikanci formiraju blok sa Makronovim centristima i da uz pomoć manjih desničarskih stranaka zajedno raspolažu sa 231 poslaničkim mandatom.

Bez apsolutne većine u Nacionalnoj skupštini, ovakva koalicija bi morala da se oslanja na saradnju i pomoć različitih političkih grupacija, u zavisnosti od političkih agendi koje bi se našle na dnevnom redu.

Treća mogućnost koju navode analitičari za BFM TV je tzv. „koalicija na nemački način“, tj. saradnja socijalista, konzervativaca i centrista ili Zelenih.

Računica kaže da bi koalicija Socijalista, Makronovih centrista i Republikanaca mogla da raspolaže sa tesnom većinom od 296 poslanika.

Međutim, takva vrsta saradnje i uspostavljanje političkog saveza između levičarskih, desničarskih i centrističkih političkih partija, nikada se nije ostvarila tokom postojanja Pete republike.

Kao četvrta moguća opcija navodi se formiranje tehničke vlade koja bi se sastojala od stručnjaka (ekonomista, visokih državnih službenika, diplomata…), a koju bi vodila neka opšteprihvaćena politička ličnost na položaju premijera.

Kako se dodaje, to bi bila superadministracija zadužena da obezbedi kontinuitet fukcionisanja države – da obezbedi plate i pokriva troškove državne administracije, preusmerava potrebne resurse lokalnim, decentralizovanim administracijama i upravlja stotinama milijardi evra koje su potrebne Francuskoj za očuvanje tržišne dinamike.

Peti scenario predviđa neuspeh svih prethodno navedenih opcija, a francuski predsednik Makron ne bi mogao da rasformira Nacionalnu skupštinu pre jula 2025. godine, što bi

Francusku uvelo u duboku institucionalnu krizu i stalna glasanja o nepoverenju vladi koje bi zajednički ili pojedinačno zahtevali NFP, Republikanci ili RN, navodi BFM TV.

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, prenosi Mond.

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin le Pen sa osvojena 143 mesta.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social