Naslovnica IZA OGLEDALA 5 najvećih nerazrešenih misterija čovečanstva

5 najvećih nerazrešenih misterija čovečanstva

[adsenseyu2]

vbhbzzwrhw11

Piri Rajs mapa

5 najzagonetnijih i neobjašnjivih otkrića u istoriji čovečanstva.

  1. Bimini put

Blizu obale Bimini na Bahamima 1968. godine, otkriveno je desetak ogromnih, ravnih blokova krečnjaka. Na prvi pogled, tu nije bilo ničeg iznenađujućeg. Međutim, naučnicima je bilo čudno što je ovo kamenje formiralo savršeno ravan bulevar dugačak oko kilometar, za koji je malo verovatno da je nastao prirodno.

Mnogi su rekli da su u pitanju ruševine drevne civilizacije, dok su drugi ubeđeni da je u pitanju jedinstveni prirodni fenomen. Ipak, teško je ignorisati proročanstvo iz ranih decenija 20. veka.

Čuveni prorok i isceljivač tog vremena, Edgar Kejs, napravio je sledeće predviđanje 1938. godine: „Deo ruševina izgubljene Atlantide biće otkriven u moru blizu ostrva Bimini 1968. godine“.

[adsenseyu1]

Bilo je i drugih koji su tvrdili da su videli piramide i ruševine građevina na dnu mora blizu Biminija, ali jedino potvrđeno otkriće jeste Bimini put, koji još uvek kopka naučnike, obzirom da su njegovo poreklo i povezanost sa istorijom nepoznati.

fbwe3789hf

Rukopis Vojnič

  1. Vojničev rukopis

Vojničev rukopis je dobio ime kada je otkriven 1912. godine u italijanskom manastiru. To je najverovatnije jedna od najmisterioznijih knjiga u istoriji sveta. Ovo je knjiga koja sadrži misteriozne slike i potpuno nerazumljivi jezik. Naučnici procenjuju da je napisana pre nekoliko vekova (pre otprilike 400-800 godina) od strane nepoznatog autora koji je koristio nepoznati jezik.

Na osnovu strana, moguće je zaključiti da je služio kao neka vrsta knjige iz farmacije (izgleda da opisuje neku vrstu srednjevekovne medicine), ali i kao astronomska i kosmološka mapa. Još čudniji od jezika kojim je napisan jesu crteži nepoznatih biljaka, kosmološke mape i čudne slike nagih žena u zelenoj tečnosti.

[adsenseyu4]

Na desetine kriptoanalitičara, naučnika pokušalo je da prevede ovaj rukopis, ali uzalud. Mnogi su došli do zaključka da je u pitanju nekakva prevara i da su napisane reči nasumične, te da ništa ne znače, a da su neobični crteži plod nečije mašte.

Danas se Vojničev rukopis čuva u Bajneke Biblioteci retkih knjiga i rukopisa na Univerzitetu u Jejlu, a niko do sada nije uspeo da dešifruje ni jednu jedinu reč.

cbjhvfjdjhbcx

Torinski pokrov

  1. Piri Rajs mapa

Piri Rajs mapa je slučajno otkrivena 1929. godine u muzeju u Turskoj i do sada ne postoji nijedno logično objašnjenje za ilustracije koje se na njoj nalaze.

Dimenzija oko 60×86 centimetara, mapa turskog admirala Piri Rajsa iz 1513. godine uključuje Portugal, Španiju, zapadnu Afriku, centralni i južni Atlantik, Karibe, istočnu polovinu Južne Amerike i deo Antarktika.

[adsenseyu1]

Države koje nedostaju ne fale namerno, jer Piri Rajs u originalnom rukopisu napominje da postoji mapa sa ostatkom sveta koja je verovatno uništena u nekom trenutku.

Poenta je u tome što je ova mapa toliko detaljna da nameće pitanje: kako je jedan admiral iz 16. veka mogao dizajnirati Zemlju tako detaljno bez mogućnosti posmatranja iz vazduha? Kako je moguće tačno razdvojiti kontinente i njihove obale bez poznavanja metode projekcije azimuta ili sferne trigonometrije? Kako je on uopšte mogao opisati Antarktik kada on još nije bio otkriven u to vreme?

gthrtazhtrtr

Naska linije

  1. Naska linije

Geoglifi Naska kulture otkriveni u Peruu se takođe nalaze među najvećim svetskim misterijama, što zbog samog izgleda, što zbog razloga njihovog nastanka. U pitanju je otprilike 13.000 linija koje formiraju 800 crteža na površini od oko 450 kvadratnih kilometara. Najverovatnije su nastali između 500. godine pre nove ere i 500. godine nove ere, a izgledaju kao da ih je nacrtala džinovska ruka.

Ove linije formiraju oblike, životinje, biljke i geometrijske šare, a najčudnije je da praktično nemaju nikakvu svrhu pošto su vidljive samo iz vazduha. Naučnici su procenili da su Naske možda posedovale nekakvu letelicu koja im je pomogla da nacrtaju navedene oblike.

[adsenseyu5]

Mnogi kažu da su u pitanju aerodromi izgrađeni za vanzemaljce. Drugi idu korak dalje i kažu da su linije nacrtali sami vanzemaljci. Treći veruju da su na Zemlji pre 2.000 godina živeli divovi. Popularno (i najverovatnije) objašnjenje jeste da su Naske napravile ove šare za svoje Bogove na nebu, ali nijedna od navedenih teorija nije potvrđena do danas.

  1. Torinski pokrov

Sveti pokrov ostaje jedna od nerazrešenih misterija čovečanstva. U pitanju je pokrov na kojem je oslikan lik tridesettrogodišnjeg bradatog muškarca. Na tkanini se nalaze tragovi krvi, što ukazuje na to da je ovaj čovek razapet na krst, te da je njegovo telo nakon toga prekriveno ovim pokrovom. Razumljivo, mnogi veruju da je to pokrov u kojem je sahranjen Isus Hrist nakon raspeća pošto tehnika tkanja ukazuje na epohu u kojoj je on živeo, a znakovi krvi potvrđuju smrt sličnu Hristovoj.

Drugi naučnici smatraju da je on nastao mnogo kasnije, između 13. i 14. veka. Čak i ako je u pitanju koincidencija i ako to nije Hristov pogrebni pokrov, tu je i dalje misterija: šta se desilo sa pravim pokrovom koji je pokrivao njegovo telo nakon raspeća?

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]