23 čudesnih svojstava jabukovog sirćeta

hgrth

Jabukovo sirće ima brojna korisna i medicinska svojstva. Jabukovo sirće je jeftino i služi za višestruku detoksikaciju. Možete ga dodati u vodu, čaj ili preliv za salatu kako biste se osvežili i uživali u njegovim brojnim pogodnostima.

Zašto svi hvale jabukovo sirće?

Reč sirće se na francuskom prevodi kao „kiselo vino“. Medicinska upotreba sirćeta je poznata još u Vavilonu 5000. godine pre nove ere.

Lekari u 18. veku su koristili jabukovo sirće kako bi izlečili hidropsiju, bol u stomaku, pa čak i dijabetes.

Kolumbo je na svom brodu nosio nekoliko buradi jabukovog sirćeta  kako bi sprečio skorbut. Jabukovo sirće je korišćeno za vreme građanskih ratova za dezinfikovanje rana, a japanski samuraji su ga pili kako bi ojačali.

Hipokrat je koristio sirće kako bi tretirao razna stanja od čireva do lomova.

Jabukovo sirće je puno vitamina, minerala i aminokiselina, a brojni enzimi koji se u njemu nalaze pomažu pri varenju.

Evo koje su najbolje pogodnosti jabukovog sirćeta:

  1. Čišćenje

Jabukovo sirće pomešano sa vodom je odličan dezinficijens za različite površine.

Neverovatno je pristupačno u poređenju sa ostalim komercijalnim proizvodima za čišćenje a miris mu je prijatan. Možete dodati i par kapi etarskih ulja i dobićete odličan antibakterijski sprej za sve površine.

  1. Ispiranje kose

Pojavila se nova metoda za pranje kose, a ona podrazumeva korišćenje sode bikarbone kao šampona i jabukovog sirćeta kao sredstva za kondicioniranje i ispiranje.

Umesto da trošite gomilu novca na razne šampone i kondicionere, koristite ovu metodu i učinićete svoju kosu super mekom.

Zahvaljujući puferskim efektima jabukovog sirćeta, ono čini kosu sjajnijom, mekšom i boljom.

  1. Perut i gubitak kose

Visok aciditet i moćni enzimi u jabukovom sirćetu ubijaju bakterije koje izazivaju perut i gubitak kose, stimulišući kosu da luči prirodna ulja i bolje vlaži naše skalpove. Za suv skalp je odlično i kokosovo ulje.

  1. Kućni Ljubimci

Jabukovo sirće je odličan lek za odbijanje buva, a potpuno je bezbedno i ne morate da se brinete da li će se vaš ljubimac razboleti ako ga poliže.

Ono deluje na ljubimce jednako kao i na ljude, uspostavljajući kiseli sloj koji odbija mikrobe i druge štetočine.

Takođe možete dodati jabukovo sirće u hranu vašeg ljubimca kako bi se održala zdrava pH ravnoteža u njihovom organizmu, sprečile alergije, suzbili paraziti, crvi, krpelji, gljivice i bakterije.

Psu od 25 kg je dovoljno oko 2 kašičice jabukovog sirćeta na dan, a ukoliko želite da ga koristite spolja, razblažite ga s vodom u odnosu 50:50 i sipajte u bocu sa sprejem tako da možete da isprskate vašeg ljubimca jednom dnevno.

  1. Toner za kožu

Mnogi proizvodi za negu kože su alkalni, čime se šteti kiseli zaštitni omotač naše kože.

Jabukovo sirće je odlično jer je njegova kiselost slična pH naše kože, a zaštitni sloj tako ostaje netaknut, štiteći od bacila i bakterija.

Ukoliko želite da koristite jabukovo sirće kao toner, ukombinujte ga sa vodom u odnosu 1:2 ili 1:3, zavisno od osetljivosti kože.

Primenite ovu mešavinu na lice nakon čišćenja i pustite da se apsorbuje u vašu kožu.

  1. Detoksikacija

U svetu punom toksina, stalno moramo paziti na to šta unosimo od hrane u naš organizam.

Jedinstvene kiseline iz jabukovog sirćeta omogućavaju efektivnije pročišćavanje toksina.

Nije loše dodati šolju jabukovog sirćeta u toplu kupku sa magnezijum sulfatom kako biste podstakli svoj limfni sistem da oslobodi toksine.

  1. Alergije i zapušenost

Jabukovo sirće razlaže sluz, ali i deluje kao prirodni antihistaminik.

Bilo da patite od sezonskih, okolinskih alergija ili alergija na ljubimce, jabukovo sirće može da smanji neprijatne simptome koji prilikom njih nastaju.

  1. Kandida

Ukoliko niste imali problema sa namnožavanjem kandide, imali ste sreće. Kandida je gljivica zbog čijeg namnožavanja dolazi do gubitka energije, slabog varenja, infekcija i drugih neprijatnih simptoma.

Do namnožavanja kandide može doći kada se osoba loše hrani, kada unosi previše ugljenih hidrata ili kada dugo koristi antibiotike.

Jabukovo sirće je efektivan alat za rešavanje kandide. Još jedan dobar preparat za kandidu jeste ceđeni limun.

Važno je uspostaviti kiselinsko-baznu ravnotežu i poboljšati ishranu kako bi se crevne bakterije oporavile.

Sirće se od pamtiveka koristi za tretiranje gljivica.

  1. Smanjuje gorušicu i kiselinu

Do pojave gorušice i kiseline dolazi kada nemamo dovoljno hlorovodonične kiseline.

Proizvodnja hlorovodonične kiseline je niska kod ljudi čija creva ne rade kako treba i koji ne unose dovoljno fermentisane hrane.

Stomačna kiselina je prva linija odbrane protiv mikroba, a kada pH u stomaku nije dovoljno nizak patogeni mogu da se jave oko jednjaka i parališu mišiće tako da se hrana opusti u jednjaku.

Uzimanje jabukovog sirćeta uz obrok osigurava dovoljnu količinu stomačne kiseline da ona može da obavlja svoj posao i pobije štetne mikrobe koji ometaju varenje.

  1. Efektivno leči visok holesterol

Tek treba da se uradi studija o efektu jabukovog sirćeta na ljude sa visokim holesterolom, ali studija iz 2006. godine na pacovima je pokazala da je upotreba jabukovog sirćeta za 19 dana drastično smanjila ukupni holesterol i trigliceride.

U jabukovom sirćetu se nalazi antioksidant po imenu hlorogena kiselina koji je odgovoran za sprečavanje oksidacije LDL holesterola.

  1. Antiglikemijski efekat

Napravljeno je mnogo studija na ljudima o tome kako sirće deluje na insulin i nivo glukoze u krvi nakon obroka. Važno je da svi razumeju šta je insulin i šta se dešava s njim u vašem organizmu. Primarna funkcija insulina jeste smanjivanje koncentracije glukoze u krvotoku.

Svaki put kada jedete, vaše telo razlaže hranu na glukozu, koja zatim prelazi u vaš krvotok. Vaš pankreas reaguje tako što otpušta insulin koji razlaže šećer iz vaše krvi. Deo glukoze prolazi kroz jetru gde se pretvara u glikogen, koji zatim koriste vaši mišići.

Ostatak glukoze se pretvara u masne kiseline koje se čuvaju u masnim ćelijama kao rezervni izvor energije.

Mnogi razviju otpornost na insulin, što znači da telo ima toliko insulina da počinje da ga ignoriše, a šećer ostaje u krvotoku, što nije nimalo dobro. Tada nastaje dijabetes.

Sirće ima efekat suzbijanja apetita i izazivanja osećaja sitosti.

Jabukovo sirće može da smanji glikemijski odgovor na ugljene hidrate.

Prilično je utešno da nešto poput sirćeta može da reši čest problem kao što je dijabetes.

  1. Preventiva

Skoro svako od nas je izgubio nekoga od voljenih zbog opasne bolesti po imenu rak.

Međutim, sprovedena je studija u kojoj je otkriveno da jabukovo sirće ima antitumorska svojstva. Ne može se reći da jabukovo sirće leči rak ili tumore, ali testiranja se svakako sprovode u tom smeru.

  1. Poboljšava varenje

Jabukovo sirće u svom sirovom obliku predstavlja odličan digestivni tonik koji je bogat enzimima i pomaže pri razlaganju hrane na najosnovnije komponente.

Ono je takođe odličan izvor kiselina koje pomažu pri efektivnom varenju.

Sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta pomaže sa apsorpcijom minerala, omogućavajući da najbolje iskoristimo hranu koju unosimo.

  1. Sprečava upalu mišića nakon vežbanja

Do upale mišića može da dođe zbog gubitka minerala i elektrolita. Da biste to sprečili, uzmite kašiku jabukovog sirćeta sa vodom pre vežbanja. Kada je pH u našem organizmu prirodan, reguliše se višak mlečne kiseline u mišićima.

  1. Zadah

Još jedan problem koji se može izlečiti jabukovim sirćetom.

Tradicionalni recept podrazumeva grgoljanje sa pola kašike jabukovog sirćeta rastvorenog u vodi, dva puta na dan. Neki kažu da pomaže i za izbeljivanje zuba.

  1. Neprijatan miris tela

Jabukovo sirće i ovde pomaže regulisanjem pH kože.

Ono je odlično za tretiranje stopala, naročito kada su u pitanju gljivični problemi.

  1. Konzervisanje hrane

Sirće je korišćeno kao konzervans i 5000. godine pre nove ere.

Isto važi i danas, a pomoću sirćeta organska hrana može da stoji i do godinu dana.

Umesto da pravite turšiju sa običnim sirćetom, koristite jabukovo sirće. Bolji je ukus, a i pogodnosti su veće.

  1. Mršavljenje

Najveći problem onih koji žele da smršaju jesu skokovi i padovi šećera u krvi.

Zbog toga se vrlo često okrećemo ugljenim hidratima kako bi brzo povećali nivo energije u organizmu.

Jabukovo sirće može da reguliše nivo šećera u krvi, čime se lakše smanjuju dodatne kalorije.

Studija je pokazala da su se kod gojaznih ljudi koji su unosili 15-30 ml sirćeta na dan u periodu od 12 nedelja telesna masa i trigliceridi značajno smanjili.

  1. Sprečava kamen u bešici i infekcije urinarnog trakta

Sigurno znate nekoga ko je imao kamen u bubregu ili bešici i znate da je to jako bolno, mada može lako da se spreči.

Kamenje se formira kada je urin osobe veoma kiseo i koncentrisan, pri čemu nastaju kristali mokraćne kiseline, kalcijum oksalata i struvita koji treba da izađu kroz urinarni trakt.

Jabukovo sirće alkalizuje mokraću, smanjujući verovatnoću nastanka bolesti, a priča se i da može da razbije kamenje iz bubrega.

  1. Balansira pH

Iako je jabukovo sirće samo po sebi kiselo, ono menja svoju strukturu u alkalnu prilikom varenja.

Hrana poput prerađenog šećera, ugljenih hidrata i mesa stvara kiselu sredinu u našim telima, a pH hrane se menja nakon varenja.

  1. Kalijum

Kalijum se naziva još i mineral mladosti i predstavlja suštinski mineral za održavanje organizma. Nedostatak kalijuma može da uzrokuje niz zdravstvenih problema.

Dr Karel je u svojoj studiji 1912. godine dokazao da jabukovo sirće održava optimalnu količinu kalijuma.

  1. Žuljevi i bradavice

Dr Šol je svoja stopala održavao zdravim tako što ih je potapao u toploj vodi sa 1/3 šolje jabukovog sirćeta po 20 minuta.

Ovakav tretman pomaže pri regulaciji pH stopala i ne dozvoljava gljivicama i bradavicama da izrastu na koži.

  1. Otrovni bršljan i otrovni hrast

Jabukovo sirće može da umiri iritaciju koju izazivaju otrovne biljke. Kombinacija sa vodom u odnosu 50:50 u spreju sa par kocki leda izvlači toksine iz kože i smanjuje bol.

Zaključak

Svi znate da jabuka na dan leči sve probleme, a isto važi i za jabukovo sirće. Nema razloga da ne uključite jabukovo sirće u svoju ishranu.

Setite se da je prevencija najbolji tretman. Iako je potrebno uraditi još istraživanja o potencijalu jabukovog sirćeta, dosadašnja istraživanja su prilično obećavajuća.

Iz navedenog se vidi da jabukovo sirće ima odličan potencijal za lečenje dijabetesa i visokog holesterola.

Webtribune.rs