ZAPANJUJUĆI ODGOVOR IZ „BATUTA“: Desetine hiljada migranata ostaju u Srbiji – OVO JE NJIHOV ZDRAVSTVENI I VAKCINALNI STATUS – FOTO

Pokret Živim za Srbiju, dobio je sa zakašnjenjem od pola godine, odgovor na pitanje o vakcinalnom statusu migranata.

Iz odgovora smo saznali da :

1. Migrante “u tranzitu” pregleda doktor iz teritorijalnog doma zdravlja, odnosno prolaze “medicinski skrining”, bez dodatnog objašnjenja iz čega se isti sastoji.

2. Mali deo njih koji zatraži azil, biva pregledan u skladu sa članom 45 Zakona o azilu i Pravilniku o zdravstvenim pregledima tražioca azila, koji predviđa da se vakcinalni status saznaje iz anamneze (!), odnosno migrantu na reč.

Pravilnik predviđa i “zdravstveni nadzor” u periodu inkubacije određene bolesti, ukoliko dolaze iz zemalja u kojima je neka epidemija, ali se ne objašnjava šta to tačno podrazumeva i da li im je zabranjeno kretanje van kampa. U članu 5 Pravilnika, pominje se samo obaveštenje o potrebi i važnosti obavezne vakcinacije.

3. Navodi se da se “kampanjska vakcinacija” maloletnih migranata obavlja vakcinama koje nedostaju, nakon uvida u dokumentaciju o vakcinaciji (odakle!) i da se vrši isključivo u prisustvu roditelja ((da li im prete oduzimanjem dece, ako ih ne vakcinišu?).

4. Za kraj kažu da se o obuhvatu bilo kojom vakcinom ovde “ne može govoriti”, jer se struktura ove kohorte menja svaki dan.

Nismo dobili odgovor na pitanje da li su podnošene prekršajne prijave protiv migranata koji nisu želeli da se vakcinišu.

Od tolike brige za javno zdravlje i vakcinalni status naše dece, koji samo što se ne istetovira na čelu, država “pita” o tome ljude kojima se ne zna ni godina rođenja, ni odakle su došli. “Vakcinalne kartone” ne sumnjamo da su obavezno poneli.

FOTO:

(Pokret Živim za Srbiju)