Zaokret u Nemačkoj koji je iznenadio SAD – Rusija čeka rasplet

Neočekivana teška izjava poslanika Bundestaga Štefana Kotrea, da Berlin ima pravo da naplati milijardu dolara Sjedinjenim Državama za pretplatu nemačkih potrošača gasa zbog kašnjenja u isporuci gasovoda Severni tok 2, čiji je završetak ometen američkim sankcijama, privukla je pažnju političkog analitičara Aleksandra Sosnovskog.

Stručnjak je primetio da su ovako glasne izjave parlamentaraca simbol krajnjeg negodovanja Nemaca zbog pokušaja Vašingtona da poremeti projekat važan za ekonomiju njihove zemlje.

Međutim, naglašeno je da iza takvih izjava postoje stvarne osnove za postavljanje državnih zahteva za naplatu oduzete imovine.

„Takve opcije su sasvim stvarne. Želim da vas podsetim da je pre nedelju dana sve bilo drugačije – oni nisu tražili novac od Amerikanaca, već su im, naprotiv, Nemci ponudili milijardu kako bi se usporilo sa sankcijama Severnom toku 2 “, rekao je Sosnovski, primećujući oštru radikalizaciju položaja nemačkih političara prema „SP-2“.

U tom kontekstu, ekspert je istakao da će, iako deklarativna, spremnost Nemačke da naplati SAD-u za SP-2 zapravo postati dugo očekivani signal za Rusiju o ozbiljnosti namera Nemaca da završe zajednički gasni projekat , uprkos sve većem pritisku sankcija iz Vašingtona na njega.

Da podsetimo, i ranije su primećene slične inicijative nemačkih parlamentaraca, usmerene na nastavak projekta „SP-2“.

Međutim, u prošlosti je Berlin pokušao da se dogovori sa Vašingtonom, a sada se može uočiti ozbiljna radikalizacija nemačke pozicije po ovom pitanju i spremnost za otvoren sukob sa Sjedinjenim Državama.

Webtribune.rs