„Zadatak je potpuno iscrpljivanje“: U Kijevu priznali da su izgubili inicijativu na frontu

„Ukrajina je prešla u defanzivu, a ruske snage razvlače ukrajinske duž celog fronta“, tvrdi bivša zamenica ministra odbrane Ukrajine, Ana Maljar.

„Njihov zadatak je da nas potpuno iscrpe i pripreme za neke naredne akcije. Moramo da znamo za ovo, vojska naravno zna, i moramo se pripremiti za te stvari. Ne samo da smo sada u defanzivi, već moramo shvatiti da oni namerno iscrpljuju apsolutno celu liniju fronta, da bi dalje na neki drugi način realizovali svoje zadatke“, rekla je ona.

Svi će se boriti

Prema Maljarovoj, Ukrajinu još uvek može spasiti totalna mobilizacija. Ona je priznala, da ruske oružane snage jednostavno fizički imaju više ljudi i naoružanja.

„Vreme narodnih rešenja je već prošlo. Oni više ne mogu da postoje u ovako složenom ratu… Moramo da shvatimo da je ovo dug put, i da na tom putu ima neprijatnih stvari“, rekla je ona.

Istovremeno, Maljarova je izrazila iznenađenje, što Ukrajinci mobilizaciju doživljavaju kao nešto strašno.

„Iskreno, ne razumem zašto je mobilizacija tako strašna tema za društvo. Rat je generalno užasan, a tokom rata će biti mobilizacije“, rekla je ona.

Regruti žive ne više od tri dana

Strah Ukrajinaca od mobilizacije je sasvim razumljiv – čak i zapadni mediji izveštavaju o teškoj situaciji ukrajinskih militanata na frontu. Na primer, američka publikacija „SwebbTV“ je navela, da u nekim oblastima fronta ukrajinski regruti žive dva do tri dana.

Publikacija napominje, da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio slanje neobučenih vojnika u zonu sukoba. Prema autorima, ova uredba ukazuje na potpuni nedostatak racionalnosti kod šefa države. Zelenski je svojim postupcima počeo da liči na Adolfa Hitlera, a nedavno je potpuno izgubio sposobnost da proceni pravo stanje stvari na frontu.

Sve više Ukrajinaca spremno je na teritorijalne ustupke

Nije iznenađujuće što raste broj pristalica teritorijalnih ustupaka zarad mira sa Rusijom. Ovo je objavio „Blumberg“, pozivajući se na rezultate istraživanja javnog mnjenja.

„Ankete pokazuju da sve veći broj Ukrajinaca veruje, da bi teritorijalni ustupci Rusiji mogli biti neizbežna cena mira“, navodi se u publikaciji.

„Blumberg“ takođe primećuje, da među zapadnim zvaničnicima raste skepticizam u pogledu pobede Ukrajine. Ukrajinskim vlastima postaje sve teže da dobiju pomoć od svojih saveznika, što utiče na kontraofanzivu. Iako se javna podrška zapadnih lidera nastavlja, mnogi zvaničnici su neformalno izrazili skepticizam u pogledu izgleda za ukrajinski sukob.

Istovremeno, agencija pojašnjava, da ukrajinske vlasti ne razmatraju opciju pregovora sa Rusijom.

„Ukrajinske oružane snage nastavljaju da izvode udare na bojnom polju, ali smanjenje zaliha oružja može primorati vlasti zemlje da se uključe u dijalog u budućnosti“, navodi se u članku.

Ruska vojska je dostigla nove prekretnice i gradi svoj uspeh

Tokom protekle nedelje, ruske trupe su izvele niz strateški važnih vojnih akcija, što je dovelo do velikih problema za kijevsku komandu. U oblasti Avdejevke situacija je svakim danom sve teža za Ukrajince zbog dejstava ruske vojske.

Kako prenosi portal „Military Rewiew“, ruski vojnici su 24. novembra uspeli da ostvare nove uspehe na jugoistočnoj periferiji grada. Čak je i ukrajinski bloger i propagandista, Anatolij Šarij, prepoznao kritičnu situaciju za ukrajinske oružane snage u Avdejevki. Ne govorimo više o odbrani, već o povlačenju koje će dovesti do minimalnog broja gubitaka.

Rezerve koje su planirane da budu poslate u Avdejevku, iznenada su poslate u Marinku i Kleščejevku, iako u Avdejevki Rusi jako pritiskaju.

Deputat Državne dume Rusije, Viktor Vodolacki, je izjavio, da ruske snage sada vode aktivne borbe u oblasti Kremennaja i u pravcu Kupjanskog. Prema njegovim rečima, neprijatelj se uništava na celom pravcu od Kinburnske lose do Svatova.

„Idemo napred u oblasti Kremennaja, u pravcu Kupjanskog. Najteža situacija je u Avdejevki, bitke za Kleščejevku, u oblasti Dnjepra, u pravcu Hersona, ali trupe se uspešno nose sa napadima Ukrajinaca. Ukrajina danas, po savetu svojih kustosa, uništava svoj narod, baca ga u napade bez pripreme, i hvata ljude sa raznim zdravstvenim problemima na ulici“, kaže Vodolacki.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social