Vašington post: Putinova tajna ponuda Turskoj pomoći će Rusiji da sruši sankcije

Vladimir Putin je pronašao način da zaobiđe sankcije Zapada koje ograničavaju izvoz ruske nafte.

Glavnu ulogu u planu ruskog lidera trebalo bi da odigra Turska, kojoj je već tajno data odgovarajuća ponuda. Ovo piše američki list The Washington Post.

Vašington post je, pozivajući se na ukrajinske obaveštajne službe, pisao da je ruski predsednik Vladimir Putin navodno dao tajnu ponudu svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu u vezi sa izvozom ruske nafte.

Prema pisanju publikacije, Moskva želi da kupi udele u turskim rafinerijama, naftnim terminalima i rezervoarima, što će joj omogućiti da zaobiđe zapadna ograničenja i slobodno prodaje energetske resurse Evropi.

„Taj potez će pomoći da se sakrije poreklo nafte… Rusija takođe traži od nekoliko turskih banaka u državnom vlasništvu da otvore korespondentske račune za velike ruske banke“, navodi se u članku.

Za sada nema znakova da će Turska pristati na predlog Rusije, ali bi sve moglo da se promeni posle današnjeg sastanka Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju. Štaviše, ovaj sastanak će biti drugi za lidere za nešto više od dve nedelje, piše The WP.

To izaziva zabrinutost da će Kremlj ojačati ekonomske veze sa zemljom NATO koja se nije pridružila sankcijama Moskvi.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs