Naslovnica SPEKTAR Uzbuna u Pekingu- Američko superoružje stiže na prag Kine!

Uzbuna u Pekingu- Američko superoružje stiže na prag Kine!

Sistem Typhon se reklamira kao “superoružje” jer može uništiti neprijateljske strateške ciljeve, uključujući dolazeće balističke rakete.

Američki mediji izveštavaju da je američka vojska poslala komponente najnovijeg kopnenog raketnog sistema po imenu Typhon po prvi put van teritorije SAD, tačnije na Filipine.

U ovoj azijskoj ostrvskoj državi, američki sistemi Typhon će učestvovati u međunarodnim vojnim vežbama.

Sistem Typhon može da lansira krstareće rakete Tomahawk i višenamenske rakete SM-6. Raketa SM-6 je moćna raketa koja deluje kao antibalističko oružje koje štiti važne američke vojne ciljeve. Zanimljivo je da kada je reč o pomoći Ukrajini, napredni sistemi poput ovog, nisu niti jednom spomenuti za skoro dve ipo godine sukoba.

Međutim, zašto Amerikanci šalju ovako moćne raketne sisteme na prag “pravog neprijatelja broj jedan”, Kine?

VEŽBE SA SISTEMOM TYPHON SU SAMO POČETAK

Vežbe američkog Typhon-a na Filipinima samo su početak američkog plana. Pentagon planira da trajno rasporedi ove strateške sisteme na Filipine, podižući tenzije sa susednom Kinom.

Dolazak Typhon sistema šalje Pekingu jasnu poruku odvraćanja, te demonstrira sposobnosti američke vojske u Aziji.

Za sada ne znamo koliko će Typhon nizova Vašington poslati na Filipine da učestvuju u međunarodnoj vojnoj vežbi Salaknib 24.

Međutim, znamo da su neki sistemi već stigli u zemlju uz pomoć američkih transportera C-17A.

Ovo je prvi put da je sistem Typhon u vazduhu. Bilo je potrebno više od 15 sati da ovaj teški sistem stigne do Filipina, oko 13.000 kilometara udaljenih od tačke polaska letelice.

Kompletan niz Typhon sistema sastoji se od 4 lansera, komandnog vozila i drugih pomoćnih vozila i opreme.

-Ovo je važan korak u našoj saradnji sa Filipinima, našim najstarijim saveznikom u

regionu, rekao je američki brigadni general Bernard Harington i dodao da „ovaj korak stvara nove mogućnosti za saradnju u našoj bilateralnoj obuci i spremnosti“.

Čak je i slanje lansera Typhon na Filipine strateški potez za američku vojsku. Kao što je gore pomenuto, sistem može da lansira krstareće rakete Tomahawk (protivbrodske i kopnene verzije) i rakete SM-6.

Rakete SM-6 su prvenstveno dizajnirane za upotrebu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva, uključujući balističke rakete, međutim kada su ispaljene iz sistema Typhon njihova

primarna uloga je da pogode neprijateljske strateške ciljeve na kopnu i moru, kao što su sistemi protivvazdušne odbrane i komandni centri.

Takođe se smatra da su u stanju da presreću dolazne supersonične pretnje tokom svoje terminalne faze leta, čineći sisteme zaista dobrim oružjem.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social