UDARNO – Nemački analitičar: Nemačka obustavila sertifikaciju gasovoda Severni tok 2, da Rusima uzme gasovod

Nemački regulator doneo je odluku da privremeno obustavi sertifikaciju gasovoda Severni tok 2 sa razlogom.

Berlin je preduzeo ove mere radi postizanja određenih ciljeva vezanih za geopolitičku situaciju u međunarodnoj areni.

Poznati nemački novinar i analitičar Aleksandar Sosnovski došao je do ovog zaključka nakon analize strategije nemačkih vlasti.

U direktnom prenosu programa Full Contact, Sosnovski je detaljno ispričao sa čime su takve mere povezane, a takođe je objasnio šta Nemačka namerava kada je odložila sertifikaciju Severnog toka 2.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Aleksandar Sosnovski je pre svega skrenuo pažnju na činjenicu da je odluka Nemačke da suspenduje sertifikaciju Severnog toka 2 povezana sa spoljnopolitičkim odlukama Evropske unije.

Dakle, Berlin je, najverovatnije, sledio primer Brisela, spremajući se da stvori novi instrument pritiska na Rusiju.

Novinar je napomenuo da nemačke vlasti žele da preuzmu punu kontrolu nad deonicom „Severnog toka – 2” koja se nalazi u zemlji.

Takva odluka će omogućiti da se deo gasovoda podvede pod nemačke zakone i da se po potrebi isključi.

„To će značiti da se ova deonica Severnog toka 2 zapravo pretvara u carinski ili granični prelaz. Ova granična tačka biće u potpunosti u rukama Nemačke. Nemačka ili kompanija koja će upravljati ovom deonicom, pošto bez njih ništa neće proći kroz nju, biće slobodna da o ovom delu odlučuje kako želi“, primetio je novinar.

Berlin će, pošto je dobio deo gasovoda pod svoju kontrolu, moći da uvede ekonomska ograničenja protiv Rusije, kao i da zaustavi rad gasovoda, kako to želi Evropska komisija.

Webtribune.rs