Naslovnica ŽIVOT U Valjevu sada prave dva piva na tradicionalan srpski način – Valjevsko...

U Valjevu sada prave dva piva na tradicionalan srpski način – Valjevsko i Jagodinsko pivo

Jagodinsko pivo, brend star 168 godina sačuvaće Valjevska pivara. Njeni vlasnici kupili su i Jagodinsku pivaru, pa u Valjevu sada prave piva na tradicionalan srpski način.

Nasmejani čiča sa etikete, u nekadašnjoj prestonici srpskog pivarstva, obeležio je jedno vreme Jagodinaca.

Jagodinci kažu da nekada nisu ni znali za drugo pivo, osim Jagodinskog, ali da je to brend koju su prepustili i koji je lagano otišao, pren osi RTS.

[adsenseyu1]

Čiča se preselio u Valjevsku pivaru. Njeni vlasnici kupili su i pivaru u Jagodini. Kompletnu liniju za otakanje piva, koja je već bila ugašena, premestili su u grad na Kolubari.

Mališa Milošević, stručni konsultant, kaže da Valjevska pivara proizvodi i puni „Jagodinsko pivo“ po originalnoj tehnologiji i recepturi.

„Zahvaljujući Valjevskoj pivari sačuvan je brend od 168 godina proizvodnje Jagodinskog piva“, ističe Milošević.

I Valjevci se drže tradicije srpskog pivarstva već 160 godina. Za svoja piva pored četiri vrste hmelja, koriste izvorsku vodu, domaći slad i kvasac koji obnavljaju više od tri decenije.

[adsenseyu4]

Ivana Nikolić, tehnolog iz sektora Kontrole kvaliteta, navodi da su sva tri proizvoda Valjevske pivare dobijena u tradicionalnom postupku vrenja, uz primenu savremene tehnologije. „Dakle, radi se o hladnom vrenju, o dugotrajnom hladnom odležavanju“, dodaje Nikolićeva.

Valjevska pivara, koja zapošljava 200 radnika, primer je uspešne privatizacije.

Lane su povećali proizvodnju i prodaju, a ove godine imaju osvojena nova tržišta. Duplirali su proizvodne kapacitete pa sada pune 50 hiljada boca u jednom satu.

(RTS)