U SAD otkrivena tajna najsmrtonosnijeg programa

       

Postalo je poznato kako će izgledati američki lovac šeste generacije. Njegova zadatak je da obezbedi dominaciju u vazduhu u uslovima razvijenog protivraketnog sistema odbrane potencijalnog protivnika.

Međutim, perspektivni razvoj predstavlja nešto više od samo „novog aviona“.

Tajanstvena slika se pojavila početkom jula na društvenim mrežama avio-korporacije Lockheed Martin. Kompanija je posvetila seriju priča 80. godišnjici svog odeljenja „Skunk Works“, koje se bavi tajnim razvojem.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

U kratkom videu se smenjuju konture najznačajnijih proizvoda koje su stvorili „skankovi“ – nadzvučni SR-71, lovac pete generacije F-22 i F-35, kao i još nekoliko aviona. Međutim, stručnjaci nisu prepoznali jedan od tih silueta.

Pretpostavili su da je kompanija prikazala lovac koji se razvija u okviru projekta „Next-Generation Air Dominance“ (NGAD) ili „Nadolazeća generacija vazdušne dominacije“.

Planira se da avioni šeste generacije postanu neosetljivi na PVO sisteme. Drugim rečima, trebali bi moći da se sakriju od radara, da lete brže od protivvazdušnih raketa i/ili efikasno deluju van zone dejstva protivavionskih sistema. NGAD upravo rešava ove zadatke.

Skriveni izduvni mlazovi

Aerodinamički oblik je leteće krilo. Nema repne površine. To omogućava nisku detekciju. Motori su, prema svemu sudeći, smešteni u trupu. Uski izduvni mlazovi su na vrhu, kako bi donja romboidna površina smanjila termalni potpis. To su komentari stručnjaka na viđeno.

Smatra se da „borbeni avioni“ šeste generacije trebaju imati opciju daljinskog upravljanja.

Važno pojašnjenje- trenutno nema zvanične potvrde da je misteriozna silueta upravo NGAD. Nije isključeno da pravi avion izgleda drugačije. Međutim, jedno je sigurno- u Sjedinjenim Američkim Državama zaista su intenzivirali razvoj napredne letelice.

Novi okvir nekoliko dana pre prezentacije u „Edwards“ bazi u Kaliforniji, formirana je posebna grupa (CTF) odgovorna za testiranje leta novog lovca. Paralelni zadatak je testiranje novih tehnologija za F-22. Sa tim avionom NGAD ima poseban odnos, i trebalo bi da zameni“Raptor-a“.

S druge strane, lovac pete generacije služi kao platforma za testiranje određenih tehnologija NGAD. O tome se spominje u zvaničnim dokumentima Pentagona. Dakle, ovo je dvosmerna ulica.

Na primer, na F-22 su već primećena barem tri tipa inovativnih premaza, kao i podkrilni kontejneri koji su izrađeni uzimajući u obzir nisku detekciju. Prema mišljenju stručnjaka, tamo se nalaze sredstva za elektronsko ratovanje, sistemi infracrvenog otkrivanja i praćenja (IRST).

Tajne „Zone 51“

Prototipovi NGAD-a, izgleda, već lete. Nad tajnom „Zonom 51“ su zabeležena najmanje dva objekta s nepoznatim aerodinamičkim oblikom letelice sa letećim krilom. Prema informacijama insajdera, u testiranju učestvuju tri demonstratora.

Trenutno se projekt nalazi u fazi odabira proizvođača. U konkurenciji su bile tri kompanije- Lockheed Martin, Boeing i Northrop Grumman. Prema izveštajima medija, ostale su dve. Koje tačno, nije navedeno. Konačna odluka doneće se 2024. godine. Vazduhoplovne snage žele da nabave 200 lovaca šeste generacije. Svaki će koštati „nekoliko stotina miliona dolara“.

Poslednji sa posadom

NGAD – nije samo avion. To je cela porodica naprednih tehnologija- motori, naoružanje (moguće laserski sistemi), kompleksi za elektronsko ratovanje, senzori, mrežni ekosistemi, borbeni upravljački sistemi.

Na primer, u okviru programa planira se nabavka hiljadu visoko autonomnih bespilotnih letelica pod nazivom Collaborative Combat Aircraft (CCA). Grupu CTF takođe će biti zadužena za testiranje tih letelica. Predviđa se da će lovac sarađivati s nekoliko ovakvih bespilotnih letelica. Povećana mrežna centričnost je još jedna karakteristika aviona šeste generacije.

Pored toga, NGAD će imati povećani dolet i nosivost. To je posebno važno za buduće konflikte u azijsko-pacifičkom regionu. Detalji spoljašnjeg izgleda tek treba da budu definisani. Ali konceptualno, ovo je aparat sa otvorenom arhitekturom.

To znači da će biti lako ažurirati sisteme i proširiti mogućnosti letelice. Stručnjaci primećuju- verovatno će F-X, kako se ponekad naziva perspektivni lovac, postati poslednji sa posadom u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. Nakon toga će na nebu ostati samo bespilotne letelice.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social