Naslovnica U FOKUSU Turska služba pomogla Rusiji da spreči još jedan teroristički napad na tržni...

Turska služba pomogla Rusiji da spreči još jedan teroristički napad na tržni centar

U pitanju je napad koji je trebalo da bude izveden u prepunom tržnom centru u Moskvi, nakon napada na „Krokus siti hol“

Turska obaveštajna služba upozorila je ruske kolege da se u Moskvi sprema još jedan teroristički napad, nakon ranijeg napada na „Krokus siti hol“, piše turski provladin list „Hurijet“.

„Posle prvog napada na koncertnu dvoranu, teroristička grupa je planirala drugi napad. Planirali su da napadnu prepuni tržni centar. Turska obaveštajna služba sprečila je ovaj drugi veliki napad kontaktirajući Moskvu“, piše kolumnista Hande Firat.

Napad su, prema pisanju lista, pripremili militanti grupe Islamska država – provincija Horasan.

List napominje da su turske obaveštajne strukture dugo pratile aktivnosti lokalnog ogranka ove organizacije u Turskoj, koji je bio umešan u napad na katoličku crkvu Svete Marije u Istanbulu krajem januara.

Napad na „Krokus siti hol“ dogodio se, podsetimo, 22. marta ove godine. Ubijene su 144 osobe, a ranjena je 551. Četiri neposredna izvršioca terorističkog napada su uhapšena, a u napadu je, kako smatraju istražitelji, učestvovalo još pet osoba.

Istražni komitet Ruske Federacije saopštio je da postoje dokazi da su izvršioci terorističkog napada bili povezani sa ukrajinskim režimom. Prema podacima istrage, priprema, finansiranje, napad i povlačenje terorista preko interneta koordinisali su članovi pomenute Islamske države – provincija Horasan.

(RT)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social