Naslovnica ŽIVOT CRNI ČAJ: Protiv raka, holesterola, moždanog udara, sprečava karijes …

CRNI ČAJ: Protiv raka, holesterola, moždanog udara, sprečava karijes …

[adsenseyu2]

bgfztrgbdfsd

[adsenseyu3]

Sledeći recept odličan je za telo jer ga osvežava i hidrira, ali značajnije je to da deluje analgetski, odnosno odlično ublažava i uklanja bol.

Ako vas često muče bolovi u telu isprobajte ovaj čaj jer sadrži niz lekovitih sastojaka koji svojom sinergijom čine delotvorno sredstvo za suzbijanje mnogih bolova.

Analgetski čaj – recept

Sastojci:

– 2 šoljice vode
– 2 kašičice crnog čaja
– 2 smrvljena kardamoma
– 2,5 centimetra narendanog svežeg đumbira
– 2 kašičice kurkume
– Pola šolje bademovog mleka

[adsenseyu1]

Priprema:

Kuvajte u vodi đumbir, cimet i kardamom deset minuta.

Dodajte crni čaj i pustite da ključa 2 minuta.

Dobro procedite u šolju s bademovim mlekom i zasladite medom.

Dobrobiti sastojaka u ovom čaju

Voda – Voda je dnevno potrebna telu da nam pomogne u preživljavanju. Ovaj čaj uračunava se u dnevnu potrebu za vodom. Voda pomaže u ispiranju bubrega i toksina iz jetre, pružajući nam sjajnu kožu.

Crni čaj – Crni čaj sadrži teoflavine koji smanjuju oštećenje mišićnih vlakana nakon vežbanja, to jest upalu mišića. Pun je antioksidanata, koji su nam potrebni za dobro zdravlje.

[adsenseyu4]

Dobrobiti redovnog ispijanja crnog čaja:

– sprečava rast ćelija raka,
– podržava zdravlje arterija,
– smanjuje plak na zubima i sprečava karijes,
– poboljšava protok urina,
– smanjuje rizik od moždanog udara
– leči glavobolje,
– smanjuje simptome Parkinsonove bolesti,
– usporava starenje kože,
– smanjuje hormone koji uzrokuju stres,
– poboljšava mentalne sposobnosti,
– pomaže kod bolesti želuca, proliva i povraćanja.

[adsenseyu1]

Kardamom – Ovaj začin pomaže u eliminaciji otpada iz bubrega, ublažava loš zadah i štiti od određenih vrsta raka. Takođe će sniziti krvni pritisak, sprečiti stvaranje trombova, pomoći kod depresije te smanjiti simptome gripa i prehlade. Odličan je za probavne probleme, nadutost, gorušicu, zatvor… Može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima.

Đumbir – Đumbir pomaže u smanjivanju upala u telu i koristan je kod bolova, glavobolja i menstrualnih grčeva. Njegovo delovanje toliko je jako da bi jednog dana mogao zameniti nesteroidne antiupalne lekove koji se koriste kod artritisa. Takođe smanjuje nadutost i prevenira pojavu želučanih čireva.

Med – Med smanjuje upale u zglobovima i pomaže u ublažavanju bolova. Ovaj prirodni zaslađivač ubija i najotpornije bakterije, takođe može sprečiti nizak nivo leukocita kod pacijenata s rakom. Izvrstan je za prevenciju sezonskih alergija.

Cimet (cejlonski) – Ovaj začin je pun antioksidanata i antiupalnih svojstava, koja esencijalno smanjuju rizik od bolesti. Koristi se kod artritisa i bolova u leđima, a nedavne studije potvrđuju njegovo jako analgetsko delovanje. Njegovo konzumiranje snižava rizik od srčanih bolesti i dokazano pomaže kod dijabetesa tipa 2.

Bademovo mleko – Bademi sadrže salicin, spoj sličan aspirinu. Redovna konzumacija smanjuje različite vrsta bolova u telu u zglobovima, glavi, mišićima. Bademi se mogu pronaći i kao sastavni deo nekih formula protiv bolova. Bademovo mleko pomaže i u održavanju zdravlja srca, te željene težine.

(Atma.hr)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]