The Hill: Neprijatno iznenađenje za SAD, sve ide na to da će Rusija dobiti pomorske baze u Centralnoj Americi

Sporazum između Rusije i Nikaragve bio je iznenađenje u SAD, piše The Hill. Sve ide na to da će Rusija dobiti pomorske baze u Centralnoj Americi.

Za SAD je iznenađenje bio sporazum Rusije i Nikaragve o privremenom prisustvu vojske u zemlji u humanitarne svrhe. Ovo piše američko izdanje The Hill.

Reč je o dokumentu koji stranim vojnim licima omogućava privremeni boravak u Nikaragvi u humanitarne svrhe.

Takvu dozvolu, uz Venecuelu, Honduras, Gvatemalu, Kubu, Dominikansku Republiku, Meksiko, Salvador i SAD, nedavno je dobila i Rusija. Istovremeno, vredi naglasiti da se ugovor ne odnosi samo na kopnene snage, već i na ratne brodove i avijaciju.

Ovo bi moglo biti prvo značajno pojavljivanje ruskih trupa u Centralnoj Americi. To će poslužiti kao osnova za jače rusko vojno prisustvo u Nikaragvi i šire,piše kolumnista The Hill, Stiven Blank.

Prema njegovom mišljenju, malo je verovatno da će SAD nešto plasirati u Nikaragvi, ali Rusija, Venecuela i Kuba mogu da iskoriste ovu priliku.

A ako se ruski ratni brodovi pojave u Nikaragvi, onda u budućnosti zemlje mogu da se dogovore o njihovom stalnom razmeštanju. A to može dovesti do toga da će Moskva dobiti pomorske baze u Centralnoj Americi, zaključuje autor članka.

Stiven Blank piše da je ovakav razvoj događaja bio neprijatno iznenađenje za SAD, iako je to univerzalna ruska taktika – uspostavljanje ekonomskih i vojnih veza sa zemljama u razvoju. Ipak, ovo je bilo potpuno iznenađenje za Vašington.

Rusija je uspela da razvije ovu strategiju, uprkos svojim ekonomskim ograničenjima, jer Amerika nije obraćala dovoljno pažnje na dešavanja u ovim zemljama, zaključuje kolumnista The Hill-a.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs