TEŽAK UDAR ZA ZAPAD – Ubrzano povlačenje: Putin „čisti“ Ruske banke od dolara i evra!

Centralna banka Rusije najavila je nove mere, za smanjenje poslovanja banaka u dolarima i evrima. Cilj je da se smanje rizici za građane i privredna društva koji su nastali nakon blokade ruske imovine u inostranstvu.

Izveštaj Banke Rusije govori o neminovnosti napuštanja valuta neprijateljskih država, u domaćem i inostranom platnom prometu.

Zapadne zemlje zamrzle su imovinu Rusije i ruskih banaka, i ograničili mogućnosti plaćanja u rezervnim valutama, koje su postale „toksične”, i u međunarodnom i u domaćem opticaju.

Zbog toga se planira nov odnos premije i rizika za devizne kredite i hartije od vrednosti, u zavisnosti od emitenta i statusa države „prijateljske” ili „neprijateljske” prema Rusiji.

Osim toga, proučava se izvodljivost korišćenja povećanih stopa rezervi za obaveze banaka u „toksičnim” valutama. Njihovo postepeno napuštanje, naglašavaju u Centralnoj banci, trebalo bi da se odvija ravnomerno u svim operacijama.

„Centralna banka nastoji da maksimalno zaštiti promet novca, devizna sredstva preduzeća i fizičkih lica. Sve su veći rizici i poteškoće u daljim deviznim obračunima.

Računi Nacionalnog klirinškog centra (NKC) mogu biti blokirani, što će stvoriti poteškoće za konverziju glavnih valuta na ruskoj berzi. Stoga, regulator predlaže da se ograniči upotreba valuta „neprijateljskih“ zemalja“ – napominje Mark Gojhman, glavni ekonomista informaciono-analitičkog centra „TeleTrade“.

Kako objašnjavaju stručnjaci, povećane naknade će uticati na utvrđivanje kapitalne adekvatnosti finansijskih institucija.

„Ovi zajmovi i hartije od vrednosti će biti ponderisani sa višim koeficijentom rizika (dodatkom). Zbog toga bi banke u početku mogle imati poteškoća u ispunjavanju zahteva regulatora za adekvatnošću kapitala“, kaže Olga Veretennikova, potpredsednica analitičke kompanije Borsell.

Međutim, banke će zbog toga restrukturirati valutnu strukturu aktive. „Sada im je teže da vrše plaćanja u dolarima i evrima, vreme obrade je značajno povećano zbog pooštravanja procedure usklađenosti, novac može biti blokiran u bilo kom trenutku. Prelazak na obračune u drugim valutama, smanjiće rizike“, objašnjava Veretennikova.

Prema njoj, najverovatnije će juan, jedna od najpopularnijih alternativa dolaru pod sankcijama, doći da ga zameni. Ovo je prilično pouzdana valuta sa relativno niskom volatilnošću. Pored toga, sve više trgovačkih transakcija se obavlja u nacionalnim valutama. Trend će se intenzivirati kako se izvoz preorijentiše na azijska tržišta.

Tako će bankama postati još skuplje i manje isplativo da prikupljaju sredstva u „toksičnim” valutama, kao i da u njima izdaju kredite. Mere devalvacije u bankarskom sektoru, pogodiće i klijente kreditnih institucija.

„Uslovi, provizije na takve depozite, račune i kredite postaće pooštreni. Neko će napustiti dolar i evro. Depoziti će se „izgurati“ za konverziju u rublje, i korišćenje finansijskih instrumenata u rubljama, ili u druge valute – bezbedne sa stanovišta sankcionih rizika, kao na primer, kineski juan, hongkonški dolar, UAE dirham, turska lira, valute susednih zemalja“, kaže Mark Gojhman.

Ekonomisti naglašavaju da nema govora o potpunoj zabrani dolara i evra. Nemoguće ih je odbiti, jer Rusija i dalje trguje na stranim tržištima uglavnom ovim valutama, ali tamo gde se mogu zameniti, zameniće se, jer rizik osigurava Centralna banka.

„Prelaskom na sredstva prijateljskih zemalja, Centralna banka štiti i građane i korporacije“, naglašava Julija Kuznjecova, savetnica za investicije Centralne banke.

Predlog regulatora da se štednja državnih preduzeća prebaci u druge valute, stručnjaci takođe smatraju odgovarajućim.

„Promet robe sa Evropom i SAD opada, jer se trgovina prebacuje na azijska tržišta. Mnoge ruske kompanije već koriste juane, pošto su obračuni u njima mnogo brži i praktičniji“, napominje Veretennikova.

Sve ovo će, s jedne strane, koristiti rublji, jer će potražnja za njom rasti, ali se takođe, suprotni faktori mogu pokazati snažnim u budućnosti, zadržavajući jačanje ruske valute.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs