Naslovnica SPEKTAR Taktika kojom je srušena Avdejevka sada je u Harkovu

Taktika kojom je srušena Avdejevka sada je u Harkovu

Rusija može skladištiti velike količine kliznih bombi jer ih je relativno jednostavno i brzo proizvesti.

Prema mišljenju eksperta za vazduhoplovne snage i vojnu tehnologiju, profesora Džastina Bronka, Rusija poseduje stotine hiljada bombi iz sovjetske ere u svojim zalihama.

Rusi su u stanju da ih proizvedu lako, po niskoj ceni i u velikim količinama, zbog čega ukrajinska vojska strahuje od njihovih razarajućih efekata, koje je teško zaustaviti.

Veruje se da su samo prošle nedelje upotrebili više od 200 kliznih bombi u napadu na severni ukrajinski grad Volčansk, tokom aktuelne ruske ofanzive u blizini Harkova.

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je samo u martu na Ukrajinu bačeno 3.000 takvih bombi. Šef policije u Volčansku, Oleksij Harkovski, lično je svedočio razmerama štete koju ove bombe mogu izazvati, izveštava BBC.

„Rečima se ne mogu opisati posledice napada kliznih bombi“, rekao je šef policije i dodao: „Kada dođete, vidite ljude koji leže, rastrgani“.

Masovna upotreba kliznih bombi od strane ruskih snaga je relativno nova pojava, koja se u poslednjih nekoliko meseci pokazala razornom za ukrajinske trupe.

Njihova prednost leži u niskim troškovima proizvodnje – starim sovjetskim bombama dodaju se sklopiva krila i satelitska navigacija, što ih čini izuzetno destruktivnim.

Nedavni izveštaj Centra za analizu evropske politike (CEPA) naglašava da su klizne bombe bile ključne u zauzimanju nekada veoma utvrđenog grada Avdejevke u februaru. Trenutno se ista taktika koristi za napade na Harkov, dok se Ukrajina suočava sa teškoćama u borbi protiv ove pretnje.

„U proteklih šest meseci često smo bili pogođeni kliznim bombama, možda pet do deset bombi nedeljno… ali ovog meseca bilo ih je više nego ikada“, rekao je šef policije u Volčansku.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social