Sve će biti jasnije tek nakon što se vidi kakva će biti sudbina ruskog generala Surovikina

       

U nizu analiza koje pokušavaju da rasvetle pozicije Putina nakon pokušaja puča, komentar ruskog lidera da je Vagner finansirala država prošao je neopaženo.

Ta izjava ima visoku težinu s obzirom na ono što se dešavalo u prošlosti, a verovatno i za rasplet “afere Prigožin”, koja je klasifikovana kao pokušaj državnog puča.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, podsetimo, rekao da je samo u razdoblju od marta 2022. do maja 2023. Vagner finansiran sa 196 milijardi rublji, što iznosi oko 2,26 milijardi dolara.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Uz to, Rusija je finansirala Prigožinovu kompaniju za usluge keteringa sa još 80 milijardi rublji, što znači da je prema raznim biznisima Prigožina u kratkom razdoblju otišlo oko 3 milijarde dolara. Pri tome je Putin prokomentarisao: “Nadam se da niko nije ništa ukrao, ili nije ukrao puno, sve ćemo to utvrditi“.

S obzirom na to da je do sada javna tajna bilo da su internacionalne operacije Vagnera bile oslonjene na razne tajne izvore finansiranja vezane uz ruske izvozne poslove (nafta, gas, metali, rude…), bilo je jasno kako je takav mutni biznis mogao odobriti jedino Putin.

Putinova poruka o finansiranju Vagnera i proveravanju “ko je krao” klasični je primer ruske političke istrage s ciljem obračuna, iako je za prljave finansije Vagnera sigurno najodgovorniji u državi baš Putin.

Iako, kako prenosi Jutarnji list, nema sumnje da ta istraga neće biti objektivna, niti će javnost nešto zaista iz nje saznati, apsolutno je jasno da je Putin našao novi mehanizam za pretnje svima koji su na bilo koji način bili uključeni u Vagnerove operacije, i to bez obzira na kojoj su strani bili tokom ”puča“.

Putinova istraga sasvim sigurno će obuhvatiti javno Prigožina i njegove ljude, ali isto tako i visoke zvaničnike, oficire i ministre. Čak se otvara pitanje da li je moguće da u nekom trenutku Putin u javnom nastupu potvrdi stare Prigožinove optužbe vojnog vrha za korupciju te tako “aferu Prigožin” odvede u sasvim drugom smeru od neuspelog vojnog puča?

To je teško pitanje, ali kad Putin nalaže i sprovodi istrage, u Rusiji drhte čak i oni koji su sigurni da s “teškim zločinima” protiv države nisu imali ništa.

Kojim smerom bi mogli ići obračuni u Rusiji možda će biti jasnije nakon što se vidi kakva će biti sudbina ruskog generala Sergeja Surovikina, koji je održavao dobre odnose s Prigožinom, a nije javno viđen sve od subote ujutro kada je tpkom pobune Vagnerovaca snimljen video nalik otmici.

Treba voditi računa da je Putin pokrenuo proces oduzimanja teškog naoružanja Vagner grupi, te s artiljerijom i tenkovima oprema Nacionalnu gardu pod vođstvom Viktora Zolotova, što se čini kao poruka da je spreman na građanski rat.

(Jutarnji list)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte