ŠTA PUTIN KRIJE U MISTERIOZNOM PROJEKTU: Rusi prave rakete za uništavanje asteroida koji se približavaju Zemlji

svemir eksplozija

Predsednik Putin vodi pripreme za uništavanje asteroida koji će proleteti veoma blizu Zemlje kao u holivudskom blokbasteru Armagedon. Američki vojni stručnjaci smatraju da to nije prava svrha projekta već da Rusi spremaju tajno oružje.

Naučnici modifikuju interkontinentalne balističke projektile prema naređenju Vladimira Putina tako da oni mogu da se iskoriste za uništavanje objekata blizu Zemlje u koje spadaju asteroidi i ostaci iz svemira.

Ovaj ruski projekat od nekoliko milijardi dolara ima za cilj da raznese asteroid u gomilu manjih svemirskih objekata koji neće predstavljati pretnju po planetu.

Manji objekti će prosto sagoreti u gornjem delu atmosfere i smanjiti rizik od udara u Zemlju i eksplozija.

Međutim, naučnici do sada nisu nikad nisu testirali nijednu teoretsku preventivnu tehniku za uništavanje objekata blizu Zemlje i postoji bojazan da će upotreba projektila samo pogoršati stvari ukoliko fragmenti objekta padnu u velikom broju na jedno šire mesto.

Sabit Sajtgarajev, istraživač sa ruskog Makejev biroa za dizajn raketa, rekao je da će modifikovani projektili da se ispaljuju na asteroide dužine 20 do 50 metara.

Stoga je nepoznato zašto oni nameravaju da ispale projektil na 99942 Apophis koji je dugačak 325 metara prema poslednjim merenjima obavljenim 2013. godine.

Rusija je više nego odlučna da razvije odbranu od asteroida i meteora, naročito nakon incidenta u Čeljabinsku u februaru 2013. godine.

Tada je svemirski kamen veličine 20 metara bez upozorenja pao u Čeljabinsk u Rusiji.

On je eksplodirao u atmosferi, ali udar je izazvao šok talas koji je povredio više od 1.000 ljudi, ponajviše zbog stakla od prozora koji su uništeni u tom talasu.

Rusi žele da testiraju projektile na asteroidu 99942 Apophis koji će, prema proračunima, proći veoma blizu Zemlje 2036. godine.

NASA ne veruje da će se Zemlja naći na putu ovog asteroida, ali Rusi smatraju da je to dobra prilika da testiraju svoje odbrambeno oružje.

Sajtgarajev je rekao da većina raketa radi na gorivu na tački ključanja. On je naveo da sagorevanje tih raketa počinje 10 dana pre lansiranja i da ih je nemoguće iskoristiti za uništavanje meteora poput onog u Čeljabinsku koji je detektovan tek nekoliko sati pre nego što se približio Zemlji.

On je rekao da se interkontinentalni balistički projektili mogu iskoristiti za to, ali samo ako se nadograde.

Međutim, naučnici su na prošli Dan asteroida u junu mesecu rekli da ne postoji testirana metoda za odbijanje asteroida još uvek i da nema dovoljno novca za takva istraživanja.

U holivudskom blokbasteru Armagedon, glumac Brus Vilis spašava planetu tako što sleće na asteroid pomoću svemirskog šatla i buši ga kako bi postavio nuklearni eksploziv u njega i detonirao ga pre nego što stigne do planete Zemlje.

Postoje podeljena mišljenja o potencijalnom uspehu ovakvog manevra, a mnogi naučnici veruju da bi to samo pogoršalo stvari.

NASA veruje da je moguće uništiti asteroid ukoliko bi se on nalazio dovoljno daleko u momentu kada bi nuklearna bojeva glava udarila u njega.

Ipak, postoji velika verovatnoća da bi se asteroid prilikom eksplozije raspao na nekoliko stotina sitnih delova koji bi pali na širu oblast Zemlje i ugrozili veći broj ljudi.

Webtribune.rs