SRPSKI STRUČNJAK: „Doći će u Rusiju da za velike pare kupe naftu ili gas ali ga tamo za njih neće biti“

Ako Srbija treba da uđe u neku zajednicu kao trećerazredni partner iz kog će ostali želeti samo da muzu naše resurse, onda nam tamo nije mesto.

Evropa nas zloupotrebljava znajući da mi želimo članstvo i primorava nas da bijemo njihove bitke zahtevajući da uvedemo sankcije Rusiji, kaže Mahmud Bušatlija, savetnik za razvoj i investicije.

Živimo već dva veka, naglašava naš sagovornik, u zabludi koja je naracija političkog karaktera, a to je da mi moramo u Evropu. Istina je sasvim drugačija – Srbija samo treba da sledi svoje nacionalne interese, da radi ono što je u korist njenih građana.

Možda čak i iz želje da opravdaju to što nas ne primaju, guraju nas, kaže Bušatlija, u neke odnose sa Rusijom koji nama ne odgovaraju.

„Bez obzira da li mi stali ili ne njima na stranu, mi ćemo platiti trgovinski odnos prema Evropi ali ako se pridružimo sankcijama proći ćemo još gore. Nas Rusi ne treba da kažnjavaju, mi samo moramo da prihvatimo da nećemo moći da koristimo, pre svega, njihove energente. Za sada smo sigurni da možemo bar da ih kupimo od Rusa ali nemamo mogućnost da ih sve dobacimo do nas,“ kaže Bušatlija.

Evropa je rastegnuta asocijacija sa problemima

Zbog svega navedenog, dodaje on, treba da budemo svesni da je ovo istorijski trenutak za ceo svet, jer se sve ubrzano menja. Nije više problem da li ćemo biti uz Ameriku i Evropu ili uz Ruse.

Mi treba da vodimo računa da budemo sa onima koji čvrsto drže budućnost, a ne sa luzerima, uveren je naš sagovornik. Ako bilo kome u našem društvu postavite pitanje za koju opciju bi se odlučio pod tim presingom potrebe da budemo deo EU, mnogi će pomisliti da je ulazak u Uniju pravi izbor.

„Ne. Ta Evropa nema više budućnost. To je asocijacija koja se rasteže i povećava ali se njihovi problemi ne rešavaju. Kada je velika Britanija odlučila da izađe iz EU imala je ukupno veću ekonomiju od trinaest zemalja koje su poslednje pristupile. Ekonomija EU smanjila se 15 odsto izlaskom Britanije. Već 2018. godine smo videli da Evropa ne može da ide svojim putem, a da ne plati. To je fikcija koja mnoge zemlje te asocijacije opterećuje do te mere da ne mogu više da računaju da će u narednih deset godina biti blizu vrha svetske ekonomije,“ rekao je naš sagovornik.

Najjače rusko oružje – povezanost rublje, nafte i gasa

Rusija je 2014. godine uvozila hranu i poljoprivredne proizvode, a Ukrajina je bila jedan od najvećih poljoprivrednih proizvođača. Kada su joj sankcije uvedene, ističe Bušatlija, ona je odgovorila na taj način što je svojim firmama zabranila da uvoze hranu i poljoprivredne proizvode što je bio strašan udar pre svega na njihovu oligarhiju.

Ipak, to je omogućilo Rusiji da u jednom vrlo smišljenom finansijskom potezu pokaže rezultate i ta zemlja je u roku od dve godine postala najveći izvoznik hrane. Istovremeno, Zapad je u Ukrajini razvijao naoružanje i nacističke pokrete:

„Dosta je patetična priča da svet pati zbog toga što ne mogu da izvuku poljoprivredne proizvode iz Ukrajine, jer se njihova proizvodnja znatno smanjila u poslednjih osam godina ali je omogućila Rusiji da ne troši na sve ono šta mogu da proizvedu. Rusija će imati sve veću autonomiju i u finansijskom sektoru, jer ne moraju da imaju dolar kao pokriće da bilo šta kupe. Oni imaju nešto jače od dolara – povezali su rublju sa gasom i naftom ali i sa zlatom,“ rekao je Mahmud Bušatlija.

Ruski gas za Evropljane?

Ovaj savetnik za razvoj i investicije kaže da je i pored trenutne veoma sive slike ekonomije država Evrope situacija lako rešiva ali zavisi od toga da li će u vrlo kratkom roku shvatiti da je rešenje upravo u njihovim rukama ukoliko se izvine Moskvi.

Međutim, ukoliko budu otezali i omoguće Rusima da oni okrenu sve svoje infrastrukturne projekte prema Dalekom istoku i za gas i za elektriku, onda Evropa više neće moći da popravi tu situaciju.

„Doći će u Rusiju da za velike pare kupe naftu ili gas ali ga tamo za njih neće biti. Zbog toga bismo mogli da očekujemo i socijalne nemire u tim evropskim državama koji će bivati sve izraženiji što se zima bude primicala,“ upozorio je Bušatlija.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Nataša Milosavljević (sputnik)