Slobodan je i zapadni Alepo: Asadova vojska napreduje toliko brzo da je nemoguće pratiti

Gotovo je nemoguće pratiti brzinu napredovanja sirijske vojske, koja je od početka kampanje oslobodila oko 500 gradova, kao i manjih i većih naselja.

Nakon što su preostali militanti pobegli na zapad, duž poslednjeg otvorenog puta koji im je ostavljen kao koridor za povlačenje, Sirijska arapska vojska je zvanično preuzela kontrolu nad područjem Velikog Alepa.

Prema terenskom izvoru u Alepu, islamski militanti su uvideli da je besmisleno pružati bilo kakav otpor u trenutku kada su se našli u Anadanskoj ravnici i tako su napustili područje koje su kontrolisali više od šest godina.

Zauzimanje područja Anadanske ravnice, zapadno od mesta Kafr Hamra, usledilo je ubrzo nakon što je sirijska vojska uspostavila potpunu kontrolu nad svim područjima koja su ranije u gradu Alepu bila pod kontrolom terorista.

Uz obezbeđen Veliki Alep i glavni grad pokrajine, verovatno će doći do primirja između militanata i sirijske vojske. Prekid vatre će se iskoristiti za nastavak mirovnih pregovora između predstavnika „umerenih pobunjeničkih grupa“ i sirijske vlade u Astani, javlja portal Geopolitics News.

RT javlja kako je sirijska vojska uspostavila potpunu kontrolu nad svim područjima koja okružuju grad Alep, prvi put od 2012. godine, čime je okončano terorističko bombardovanje drugog najvećeg grada u zemlji.

Oslobođena su ukupno 23 sela zapadno i severno od grada, pošto su borci iz grupe Hajat Tahrir al-Šam pobegli sa svojih položaja, prenela je državna televizija SANA.

Vest je sinoć podstakla velike proslave u Alepu. Stanovnici su izašli na ulice i mahali sirijskim nacionalnim zastavama, a vozači su se oglašavali sirenama automobila.

Sam grad je oslobođen u zajedničkoj akciji sirijskih i ruskih snaga 2016. godine, ali su islamski militanti ostali ukopani u zapadnim predgrađima i nedovršenim stambenim blokovima i obližnjim selima, odakle su redovno bombardovali grad minobacačima, što je uzrokovalo smrt civila i razaranja. Ovom teroru je sada došao kraj.

(logicno.com)