Šef ruske bezbednosti: Ovaj pokušaj puča u Belorusiji kao i u Sovjetskom Savezu 1991. godine

Belorusija trenutno prolazi kroz proces sličan onome koji se dogodio u bivšem Sovjetskom Savezu avgusta 1991. godine, kada se ova zemlja suočila se pokušajem državnog udara, napisao je na tviteru državni sekretar Saveta bezbednosti Rusije Andrej Ravkov.

Ravkov je napravio paralelu između trenutne situacije u Belorusiji i pokušaja državnog udara u bivšem Sovjetskom Savezu od pre 29 godina, poznatog kao Avgustovski puč, kada je samoproklamovani državni komitet produbio krizu u društvu i bivšu veliku silu približio kolapsu.

Državni sekretar Saveta bezbednosti Rusije je istakao da oni koji pokušavaju da naruše mir u Belorusiji pozivaju građane na proteste i štrajkove, koji samo slabe ekonomiju zemlje. Nastojanjem da promene tok istorije, oni samo mogu da unište sve ono što je do sada postignuto teškim radom, rekao je Ravkov.

On je pozvao građane Belorusije da međusobno poštuju ustav i da ne krše zakon, piše agencija TAS.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobedu odneo dosadašnji lider Aleksandar Lukašenko.

Opozicija nije priznala rezultate izbora, po čijem su objavljivanju izbili masovni protesti u Minsku i drugim gradovima širom zemlje. Na protestima je došlo do sukoba policije i demonstranata, kada je povređeno na desetine ljudi sa obe strane, dok je preko 6.000 učesnika protesta uhapšeno.

Opozicija traži ponavljanje izbora i istragu povodom postupaka policije, a osnovala je i Koordinaciono telo za mirnu predaju vlasti.

(Tanjug)