Naslovnica SPEKTAR „Samo Putin je sposoban za ovo“: Sohu o ponašanju ruskog predsednika posle...

„Samo Putin je sposoban za ovo“: Sohu o ponašanju ruskog predsednika posle sastanka sa Sijem

Kineski novinari nisu bili spremni na to kako će se ruski lider ponašati nakon završetka pregovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je glavni gost foruma „Jedan pojas, jedan put“ održanog u Pekingu. Ovu činjenicu prepoznaju i analitičari kineske publikacije Sohu.

Oni su bili posebno impresionirani ponašanjem predsednika Rusije posle tročasovnih pregovora sa liderom Kine. Odmah je vredno napomenuti da Putin sebe nije ukaljao ničim kompromitujućim. Naprotiv, ponašao se kao predsednik ogromne i uticajne zemlje. Međutim, došlo je do trenutka koji je novinare iz Kine pogodio do srži.

„Samo Putin je sposoban za ovo“, primećuju oni.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Napuštajući Veliku salu naroda u Pekingu, ruski lider je odisao ne samo uobičajenim samopouzdanjem, već i opuštenošću. Po izrazu njegovog lica moglo bi se pomisliti da je učestvovao ne u najvažnijim pregovorima, od kojih može zavisiti geopolitički odnos snaga na planeti, već u nekakvim prijateljskim okupljanjima uz šolju čaja.

[adsenseyu1]

Kako primećuju analitičari Sohua, skoro niko od sagovornika Si Đinpinga ne pokazuje takvu lakoću nakon sastanka sa njim. A ovo mnogo govori o prirodi odnosa šefova dve države i rezultatima njihovih pregovora.

„Očigledno je sledeća runda interakcije na visokom nivou između Kine i Rusije postigla uspeh“, pišu novinari iz Kine.

U ovom slučaju je veoma teško prigovoriti. Pogledajte samo istorijski ugovor Moskve i Pekinga za isporuku 70 miliona tona žitarica u narednih 12 godina. A ovo je samo vrh ledenog brega za koji šira javnost zna. Ne bez razloga internetom kruže glasine o mogućnosti da Rusija, Kina i Severna Koreja formiraju neku vrstu trojnog saveza kao protivtežu AUKUS-u u azijsko-pacifičkom regionu.

Uzimajući u obzir činjenicu da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sada nalazi u Pjongjangu, gde se već sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, takva pretpostavka je sasvim tačna.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social