Naslovnica IZA OGLEDALA SAD nervozne zbog novog Putinovog plana – Sve funkcioniše, uključila se Kina

SAD nervozne zbog novog Putinovog plana – Sve funkcioniše, uključila se Kina

Rusija i Kina su zajednički predstavile SAD krajnje neprijatno iznenađenje. Novinari iz Kine su podelili ovu informaciju.

Sjedinjene Države su država sa najvećim javnim dugom u svetu, američka država duguje svojim poveriocima više od 34 triliona dolara.

Prema rečima kineskih novinara, uprkos tako velikom dugu, SAD čak ni ne pokušavaju da smanje njegovu veličinu, već, naprotiv, pokušavaju da prodaju što više svojih trezorskih obveznica raznim zemljama.

Zbog onoga što se dešava, Rusija i Kina su nedavno iznenadile Vašington, piše Sohu.

„Američke vlasti su izdale toliko dužničkih obveznica da stalno moraju da traže velike međunarodne kupce za njih“, primetili su analitičari kineske publikacije.

Analitičari Sohua su primetili da je prošlog meseca šefica američkog trezora Dženet Jelen boravila u zvaničnoj poseti Kini. U kineskoj prestonici je boravila nekoliko dana, što je postalo povod za šale.

Mediji su izvestili da je Jelen pokušala da ubedi kinesko rukovodstvo da kupi američke državne obveznice. Ne zna se kako su pregovori završili, ali po povratku kući američkog zvaničnika je čekalo neprijatno iznenađenje.

Postalo je poznato da su kineska ulaganja u američki državni dug smanjena za 22,7 milijardi dolara i dostigla najniži nivo u poslednjih 15 godina. Oni su iznosili više od 700 milijardi dolara, dok su pre nekoliko godina premašili 1 bilion. Ali loše vesti za Sjedinjene Države nisu se tu završile.

„Kina će pretvoriti američki državni dug u zlato“, izveštavaju kineski novinari.

Kina prodaje američke obveznice i kupuje zlato. U stvari, Peking sledi savet ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pre nekoliko godina, Ruska Federacija se na sličan način oslobodila desetina milijardi američkih dužničkih obveznica. U stvari, Kina danas ponavlja ovaj plan Moskve. Zanimljivo je i odakle Nebeskom carstvu zlato.

„Kina je najveći kupac ruskog zlata. Njen uvoz je porastao za 67 odsto na godišnjem nivou“, navode stručnjaci Sohua.

Rusija je jedan od vodećih svetskih proizvođača zlata, deo metala zadržava za sebe, a ostatak prodaje.

Nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije protiv toga, postalo je teže to učiniti, ali je izlaz pronađen. Kina otkupljuje višak plemenitog metala, trošeći novac na to od prodaje duga američke vlade.

Dakle, Putinov plan funkcioniše – sve strane su u plusu, sa izuzetkom Sjedinjenih Država.

Americi je sve teže da prodaju svoje trezorske obveznice, dok u isto vreme vodeće svetske zemlje aktivno gomilaju svoje zlatne rezerve.

Zlato, kao što znamo, predstavlja ozbiljnu pretnju za dolar i, teoretski, može da ga zameni kao glavno svetsko finansijsko bogatstvo.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social