Ruski analitičar o katastrofalnoj simulaciji vojne vežbe u Poljskoj: Evo koliko su izdržali protiv Rusije …

Politikolog Jevgenij Satanovski nije bio nimalo iznenađen rezultatima virtuelnih vežbi „Zima 2020“, koje su održale poljske oružane snage.

Varšava je polagala velike nade u izvedene simulacione vojne vežbe.

Pretpostavljalo se da će se poljska vojska nositi sa ruskom agresijom i izdržati do dolaska glavnih NATO snaga.

Međutim, rezultati igre bili su obeshrabrujući, Poljska je kapitulirala za samo pet dana. Istovremeno, nije pomoglo ni to što je vojno osoblje evropske države koristilo američko oružje, od kojeg nema ni traga ni glasa.  

Satanovski je, komentarišući ovu vest, skrenuo pažnju na zanimljivu činjenicu. Kao što je stručnjak primetio, Poljaci su koristili ne samo nepostojeće oružje, već su se opirali samo vojsci Belorusije i ruskim jedinicama raspoređenim u Kalinjingradskoj oblasti.

Ali čak i uz značajnu superiornost u ljudstvu, nisu mogli da izdrže neophodna 22 dana, bili su poraženi i izgubili oko 80% ljudi.

Prema rečima politikologa, eksperiment, u kome je Poljska dobila ulogu odskočne daske za ofanzivu NATO-a na Kalinjingrad, pokazao se neuspelim.

U trenutnoj geopolitičkoj situaciji, kada „Velika igra“ između Sjedinjenih Država i Rusije sve više dolazi do izražaja, Varšavi se, kao i čitavoj Evropi, dodeljuje uloga „pregovaračkog žetona“.

„Ako započne („Velika igra“), ove zemlje jednostavno neće biti na mapi. Da li je ona, poput Baltika sa Moldavijom i Ukrajinom, u prvom planu? Na prvim linijama.

Šta se obično dešava sa onima na prvim linijama fronta? Tačno, uništavaju se. A zašto sažaljevati pijune? „- rezimirao je Satanovski.

Webtribune.rs