Naslovnica SPEKTAR Rusi im ovo neće oprostiti: Bundestag doneo kobnu odluku!

Rusi im ovo neće oprostiti: Bundestag doneo kobnu odluku!

Poslanici nemačkog Bundestaga podržali su rezoluciju vladajućih partija koja poziva da Kijev dobije oružje dugog dometa, čime su i formalno omogućeni napadi Ukrajine na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Za prenos dalekometnog naoružanja Oružanim snagama Ukrajine glasala su 382 poslanika od 668 prisutnih. Protiv 284. Dvojica su bila uzdržana.

Podsetimo, Bundestag je u sredu uveče glasao protiv rezolucije kojom se traži isporuka krstarećih raketa Taurus Ukrajini. Za su glasala 182 poslanika, protiv 480.

Rezolucijom kojom se daje zeleno svetlo naoružanju dugog dometa, predlaže se da se režimu u Kijevu prebace „dalekometni sistemi i municija“ kako bi Oružane snage Ukrajine „izvršile precizne udare na strateški važne ciljeve koji se nalaze u dubokoj pozadini“.

Glavna tačka spora u vezi sa snabdevanjem Taurusa ostaje domet rakete od 500 kilometara. Nemačka do sada suštinski nije snabdevala Kijev oružjem takvih karakteristika.

Nemačka stručna zajednica raspravljala je o tome da li se rakete mogu programirati tako da ne mogu da se koriste za gađanje ruske teritorije.

Kako navodi Der Spiegel, upravo je ovo pitanje zainteresovalo kancelara Olafa Šolca i zbog toga su navodno vođeni pregovori sa predstavnicima vojne industrije.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social